Přestěhuje se národní knihovna na Hagibor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přestěhuje se národní knihovna na Hagibor?

Praha-Hagibor
Jen pár metrů od místa, kde se staví nová budova rádia Svobodná Evropa, by se budova knihovny skvěle vyjímala.
Praha-Hagibor Jen pár metrů od místa, kde se staví nová budova rádia Svobodná Evropa, by se budova knihovny skvěle vyjímala.

PRAHA – Projektu kontroverzní stavby národní knihovny na Letné asi odzvonilo. Moderní pojetí, které vyvolalo obdiv i zcela negativní hodnocení, by totiž podle některých pražských zastupitelů mělo stát rozhodně jinde. Jedním z možných míst je i pražský Hagibor.

Projektu kontroverzní stavby národní knihovny na Letné asi odzvonilo. Moderní pojetí, které vyvolalo obdiv i zcela negativní hodnocení, by totiž podle některých pražských zastupitelů mělo stát rozhodně jinde. Jedním z možných míst je i pražský Hagibor.

Proti výstavbě na Letné je většina městských zastupitelů ODS, kteří mají ve sboru naprostou převahu. Národní knihovna tak není schopna stavbu prosadit.

„Z kultury se stala politika, je to velký smutek,“ nechal se slyšet Jan Kaplický. Stavba byla projektována pro Letnou, a to především kvůli »oku« na vrcholku budovy, které má poskytovat panoramatický výhled na centrum města. „Návrh architekta Jana Kaplického na výstavbu nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné by bylo možné upravit. Pokud by ani potom nebylo možné knihovnu na tomto místě postavit, hledalo by se patrně jiné,“ připustil ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

„Širší centrum myslitelné je, ale o pozemku bylo třeba rozhodnout před soutěží, nikoli po ní,“ dodal pro Aha! Ježek. Posun v debatách se očekává od schůzky primátora Pavla Béma, náměstka ministra kultury Františka Mikeše a Ježka. Podle ředitele knihovny bude patrně velmi brzy. „Řešení najít musíme,“ prohlásil včera Ježek. Podotkl také, že v soutěži nebyl závazek, že se musí postavit budova podle vítězného projektu.

Oleje do ohně přilila i Mezinárodní unie architektů, která konstatovala, že soutěž proběhla nestandardně. „Unie potvrdila stanovisko České komory architektů, která uvedla, že posuzování soutěžních návrhů porotou neproběhlo v souladu s platným právem,“ řekla mluvčí komory Markéta Pražanová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.