Stát vyplatí prémie pracovníkům v sociálních službách: Odměny získá 93 tisíc lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Stát vyplatí prémie pracovníkům v sociálních službách: Odměny získá 93 tisíc lidí

Penež navíc se za práci v době pandemie dočkají zaměstnanci sociálních služeb. Ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD) oznámila, že její rezort poslal odměny 93 448 pracovníkům. Ti mohou dostat až 40 tisíc. Jenže dalších asi 50 tisíc lidí má zatím smůlu.

Podle Maláčové si lidé mimořádnou prémii zaslouží. „Pracovníci v sociálních službách ochránili ty nejvíce zranitelné skupiny lidí a jen díky jejich usilovné práci jsme dokázali zabránit masivnímu šíření nákazy v domovech pro seniory i v dalších službách,“ řekla šéfka rezortu práce. V oboru nyní pracuje podle údajů rezortu 144 838 lidí. A aby dostal každý mimořádnou odměnu za pracovní nasazení, vyhlásilo ministerstvo mimořádný dotační program. Do něj vyčlenilo 5,2 miliardy korun, jenže zatím poslalo k lidem jen něco přes dvě miliardy.

Vyplácení v srpnu
Důvodem podle rezortu je, že se o odměny zatím nepřihlásili všichni. Žádosti ministerstvo eviduje od 1653 z 2163 poskytovatelů služeb, což je 76 %. Stále je ale možnost, aby i zbytek pracovníků peníze získal. „Zbývá ještě asi odhadem 30 tisíc zaměstnanců, kteří mohou dostat finanční odměnu za své nasazení ve druhém kole,“ uvedla Maláčová s tím, že poskytovatelé sociálních služeb mohou ještě žádat, a to do 27. července. Zbylých dvacet tisíc má ale smůlu a na žádnou odměnu nedosáhne. Jedná se o pracovníky, co byli doma na ošetřovném, neschopence či nevykonávali práci z jiného důvodu. A tam, kam se peníze poslaly, podle ministryně nic nebrání tomu, aby je zaměstnanci dostali už v červencových výplatách. „V srpnu mohou být odměny vypláceny. Nic tomu nebrání, protože ministerstvo práce vše zprocesovalo a odeslalo včas,“ dodala.

 

40, 20 a 10 tisíc
Rezort práce také stanovil, kolik by kdo měl dostat a kdo na prémii má nárok. Podle Maláčové mají odměny dostat nejenom ti, kteří pečovali o pacienty v sociálních službách, ale i ti zaměstnanci, kteří skončili v karanténě nebo se nemocí Covid-19 sami nakazili. A kolik dostanou? Personál, který se o pacienty staral přímo v zařízení, kde se nemoc objevila jako pečovatelé nebo sestry, můžou dostat až 40 000 korun hrubého, ostatní zaměstnanci – kuchaři, uklízeči či údržbáři  pak 20 000 korun hrubého. A v domovech, kde nákaza nebyla, mají pracovníci dostat 10 000 korun hrubého.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.