Zlínští odchovali třetího mravenečníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zlínští odchovali třetího mravenečníka

Tak já jsem ten malý kluk. Neudělám ale kuk. Raději teď spím.
Tak já jsem ten malý kluk. Neudělám ale kuk. Raději teď spím. (Foto pro Aha! – Zoo Zlín)

Malinký mravenečník je letošním prvním přírůstkem ve zlínské zoo. Narodil se počátkem ledna rodičům Miffi (4) a Josemu (11). Nyní je ukryt v zázemí zoo, návštěvníci zahrady ho poprvé uvidí až počátkem dubna. Vy se na něj můžete podívat už nyní.

Kluk je v pořadí třetím mládětem v historii chovu od roku 2004. Miffi, kterou Zlínští získali v prosinci 2017 z Francie, je prvorodička.  „Projevila se však jako zkušená máma. O mládě se pečlivě stará. To se hned po narození vyšplhalo na její hřbet a drží se srsti. Takhle vozit se bude bezmála rok,“ uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák. Při narození mládě vážilo 1,5 kilogramu. Nyní má už více než tři. „Půl roku bude sameček závislý na mateřském mléku,“ dodal zoolog.

Bez mravenců

Ve volné přírodě na jídelníčku mravenečníků dominují výhradně mravenci. Dospělý jich denně spořádá až 30 tisíc. Jeho jazyk je dlouhý 60 cm. Zajistit takové množství v zoo je nemožné. Zlínští je proto krmí speciální instantní směsí z Nizozemska. 

Žijí samotářsky

Domovinou mravenečníka velkého jsou pampy a pralesy Střední a Jižní Ameriky. Jejich chov v zajetí není jednoduchý. Největší úskalí spočívá při spáření samce a samice. „Ve volné přírodě žijí samotářsky. Obě pohlaví se potkávají pouze v období rozmnožování. Pokud by si navzájem nesedli, útočili by na sebe,“ řekl zoolog. 

Samice Miffi s mládětem. Březost trvá něco málo přes šest měsíců, na svět přichází většinou jen jedno mládě. Pečuje o ně výhradně samice.

Mládě se osamostatňuje až kolem druhého roku věku, v tuto dobu i zoo opouští a míří do nového domova.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.