60. výročí založení hollywoodského chodníku aneb... 5,6 kilometru slávy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

60. výročí založení hollywoodského chodníku aneb... 5,6 kilometru slávy

Chodník se nachází na Hollywood Boulevardu a v přilehlé ulici Vine Street.
Chodník se nachází na Hollywood Boulevardu a v přilehlé ulici Vine Street. (Foto Profimedia.cz, scom, ara)

Asi neexistuje známější symbol amerického šoubyznysu, než je hollywoodský chodník slávy. Ten dnes – symbolicky jediný den před nocí Oscarů – slaví jubilejní 60. výročí svého založení. Spojeno s ním je tolik zajímavostí, že by to vydalo na knihu.

Od 8. února 1960 přibylo už skoro 2700 pěticípých hvězd na znamení pěti uměleckých odvětví: film, televize, hudba, rozhlas a divadlo. Ke kterému daná osobnost náleží určuje ikona v jejím středu pod jménem. Pravidla jsou ale striktní, a tak na chodníku nenajdete hvězdu takových es, jako jsou Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, George Clooney či Julia Robertsová! Za prvé je nutné, aby celebritu někdo nominoval. Pokud nominace projde přes hollywoodskou obchodní komoru (ročně vybere 20 z cca 300 nominací, plus jedna hvězda se uděluje posmrtně), musí osobnost udělit souhlas, zaplatit v přepočtu 915 tisíc korun na výrobu a údržbu a slíbit účast na slavnostní odhalení. A to se ne každému chce...

Česká stopa

Ani Česká republika se v Hollywoodu neztratí. Lze nalézt hned čtyři oceněné, kteří mají své kořeny v naší vlasti. Patří mezi ně operní pěvkyně Ernestine Schumann-Heink (†75), která se v roce 1898 stala první zpěvačkou původem z Čech, jež vystoupila v newyorské Metropolitní opeře, herec Francis Lederer (†100) a klavírista Rudolf Serkin (†88), který v roce 1984 dokonce získal cenu Grammy.

Všichni tři ale později přijali americké občanství, a tak nejzajímavější postavou je bezpochyby Věra Helena Hrubá, později Vera Ralstonová (†83). Jedná se o československou reprezentantku v krasobruslení, které údajně osobně Adolf Hitler nabízel německé občanství. Věra ale odmítla a s rodinou emigrovala do Ameriky, kde se její bratr stal úspěšným filmovým producentem a ona herečkou. Kvůli silnému přízvuku a topornému projevu se jí ale často vysmívali, legendární John Wayne ji označil za svoji nejhorší hereckou partnerku. I tak se ale jako jediná osoba s českým občanstvím dočkala svojí hvězdy na chodníku slávy.

Z čehož plyne, že vcelku překvapivě tam nenaleznete hvězdu režisérů Miloše Formana (†86) a Ivana Passera (†86) či kameramana Miroslava Ondříčka (†80)...

A ty tu děláš, co, Mickey?!

  • Některé hvězdy se vymykají všem kritériím, na chodníku má zastoupení i tamní baseballový tým Los Angeles Dodgers, firma Victoria’s Secret vyrábějící spodní prádlo či boxer Muhammad Ali (†74), jehož hvězda ale na jeho výslovné přání visí na zdi divadla Dolby Theatre, aby po ní návštěvníci nešlapali.
  • * Výjimkou nejsou ani kreslené postavičky. Jako první z fiktivních hvězd dostal »kachli« Mickey Mouse, a to v roce 1978.
  • * Členové Beatles jsou jedni z mála, kteří mají na chodníku dvě hvězdy: jednu za kapelu﷯ druhou jako sóloví umělci.
  • * Jako jediný má pět hvězd za všechny kategorie americký zpěvák a bavič Gene Autry (†91).
  • * Syn komika Charlieho Chaplina se soudil o náhradu škody za to, že jeho otec není mezi prvními nominovanými. Soud ale prohrál...
  • * Původně měly být na chodníku místo hvězd karikatury tváří, ale první pokusy nedopadly dobře, a tak se od tohoto úmyslu upustilo.
  • * U Čínského divadla, které s chodníkem slávy sousedí, lze na nádvoří nalézt reálné betonové otisky rukou a nohou mnoha celebrit, jež ale nemají hvězdu na chodníku.

47 % hvězd na chodníku spadá do kategorie film, 24 % připadá televizi, 17 % hudbě, 10 % rozhlasu a jen 2 % divadlu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.