Problém na Staroměstském náměstí: Socha Jana Husa může spadnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Problém na Staroměstském náměstí: Socha Jana Husa může spadnout!

Socha Mistra Jana Husa byla poprvé odhalena v roce 1915.
Socha Mistra Jana Husa byla poprvé odhalena v roce 1915.

PRAHA – Socha Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí má závažný problém. Šrouby, které ji drží pohromadě, totiž už dlouho nevydrží. „Jsou zcela zrezlé. Bude potřeba je vyměnit za nějaké nerezové,“ uvedl hlavní restaurátor Pavel Filip.


Je pod ní tajná šachta!

Podle restaurátorů je narušena i statika podstavce. Od středu sousoší jsou vytlačovány tři velké kamenné kvádry. Hrozí tak, že se socha zřítí. Restaurátoři závady odhalili pomocí miniaturních kamer. Nyní by odborníci viděli vnitřek sochy na vlastní oči. Pod sochou má totiž být šachta, která by je dovnitř přivedla. Restaurátoři si ale nejsou jisti, zda tomu tak skutečně je. „Existuje zde otvor, který není volně přístupný. Víme ale, jak se do něho dostat,“ tvrdí Filip.

Z výsledků průzkumu vznikne podrobný návrh obnovy sousoší. Předpokládá se, že v zimě bude schválen památkáři. Na jaře začnou restaurátorské práce. Filip předpokládá, že potrvají asi tři roky, možná se je podaří o půl roku zkrátit. Už teď je jisté, že jsou nefunkční odvodňovací otvory. „Patrné jsou i další škody, které v roce 1945 napáchala německá letecká puma, která byla k pomníku svržena,“ řekl radní pro kulturu Milan Richter. „Také byly objeveny průstřely. Pocházejí zřejmě z roku 1968.“ Generální oprava Husova sousoší přitom byla provedena v roce 1965.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteNáklady na restaurátorské práce se odhadují na 10,5 milionu korun, konečná částka však bude upřesněna po dokončení průzkumu. Historici také předpokládají, že uvnitř sousoší je ukrytá secesní schránka s dobovými dokumenty a předměty, jako jsou mince nebo mapy.


Autor: (gol)
Foto ČTK, Petr Novotný, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.