Komáři útočí! Proč je jich letos tolik? A proč jsou tak velcí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komáři útočí! Proč je jich letos tolik? A proč jsou tak velcí?

U nás je více než 40 druhů komárů.
U nás je více než 40 druhů komárů. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Už je to zase tady! Sedíte na zahradě, pochutnáváte si na steacích a najednou na vás zaútočí hejno komárů. Nejde se proti tomu skoro bránit. Od bodnutí vás neuchrání ani svetr nebo ponožky. Letos se navíc komáři nebývale přemnožili.

Na to, že je teprve začátek května, je komárů v Česku abnormálně hodně, a navíc jsou i mimořádně velcí. Důvod? Teplo a vlhko. Tedy nejlepší podmínky pro vývoj komářích larev. Komáři, kteří jsou čtyři až šest milimetrů velcí, se obzvlášť rychle množí hlavně ve stojatých vodách. Tedy kolem rybníků a líně tekoucích řek.Na světě jich žije kolem 3000 druhů, u nás více než čtyřicet. Bodají jen samičky (nakladou až 100 tisíc vajíček). Sosákem sají krev, která slouží k jejich dalšímu růstu. Některé z komářích druhů přenášejí virová onemocnění.

„Jsou dva druhy komárů – jarní, kteří se líhnou při jarním tání, a letní, kterým říkáme »záplavoví«. Ti dokážou dolétnout i 20 kilometrů. Na jižní Moravě došlo letos ke smíšení obou druhů,“ přidává František Rettich ze Státního zdravotního ústavu další důvod, proč se komáři letos přemnožili.

Tihle malí létající upíři jsou aktivní hlavně v podvečer a ráno za svítání. Své oběti poznávají podle pohybu a v noci i podle tělesné teploty. Když přistanou na kůži, chvíli čekají, zda jim nehrozí nebezpečí, teprve pak zabodnou svůj sosák do kůže a vstříknou do ní jed, který zabraňuje srážení krve. To proto, aby se jim nepřilepil sosák.

Jak se proti komárům bránit? Pořiďte si do oken sítě proti komárům, koupit se dají i speciální spreje. Pomáhá i jíst česnek. Ještě lepší jsou pilulky z česneku, které obsahují i vitamín B1. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří používají výrazný parfém nebo se hodně potí. A také lidé s blonďatými vlasy, neboť mají tenčí kůži. Po vpichu komářího sosáku by se mělo místo ochladit. Nikdy se neškrábejte! To pak totiž způsobí, že jed začne opravdu působit. Proti bodancům pomáhá šťáva z kousku zázvoru nebo cibule, a také rozdrcená petrželová nať, listy černého rybízu či samotná posekaná cibule. V přírodě rozžvýkejte jitrocel a přiložte si bylinu na bodanec.

Bodají a jsou nebezpeční

Komáři dokáží přenášet například boreliozu či Valtickou horečku – virové onemocnění, které lze přirovnat k několikadenní chřipce: bolí vás klouby, zvracíte, píchá vás v krku a máte teploty až 40 °C. Nejčastěji postihuje děti.

Jak proti nim bojovat...

  • Nesnášejí česnek! Komáry odpuzuje jeho pach. Nemusíte se jím potírat, stačí sníst stroužek, třeba na grilovaném mase. Odpor v komárech vzbuzuje i cibule, máta a jiné vůně.
  • Jsou citliví i na módu! Nesnášejí hladké a lesklé látky. To znamená, že na večerní venkovní party si místo černých »koktejlek« oblečte lesklé a světlé šaty.
  • Kostelům se vyhýbají! K vonným kadidlům mají komáři vyslovený odpor. Při večerním posezení palte v nádobách kadidla ze šalvěje či rozmarýnu.
  • Na okně pomohou muškáty! Pokud nechcete komáry v bytě, na parapety oken umístěte květináče s muškáty, mátou, pažitkou, rozmarýnem či bazalkou. Také můžete na parapet položit oloupaný česnek nebo rozpůlenou cibuli.
  • Kůži potřete domácím repelentem! Do slunečnicového oleje nasypte aromatické bylinky nebo esence eukalyptu, máty, hřebíčku, muškátového oříšku, rozmarýnu či levandule. Zamíchejte a potřete si směsí odhalené části těla. Uvidíte, že to opravdu funguje!
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.