120 let od narození Miloše Havla: Udělal z Prahy »Hollywood Východu« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

120 let od narození Miloše Havla: Udělal z Prahy »Hollywood Východu«

Miloš Havel (†69) ve 40. letech před svou emigrací do Mnichova.
Miloš Havel (†69) ve 40. letech před svou emigrací do Mnichova. (Foto Knihovna Václava Havla, Česká televize, Bontonfilm, ara)

Prahu proslavil po celém světě, právě díky němu vznikly filmové perly jako Kristián, Eva tropí hlouposti nebo Dívka v modrém. Přesto ho později Češi zatratili jako kolaboranta a homosexuála. Miloš Havel (†69) se narodil před 120 lety.

Na svět přišel 3. listopadu 1899 v rodině podnikatele Václava Havla (†60), jenž Praze postavil Palác Lucerna, a jeho manželky Emilie (†57). Jeho starší bratr Václav (†81) byl otcem někdejšího prezidenta Havla (†75). 


Miloš se stal už v 18 letech ředitelem kina Bio Lucerna a na československý trh uvedl stovky tehdy populárních westernů. Jeho jméno je kromě největších umělců doby spjato s rodinnou firmou Lucernafilm (1912 až 1949). 


Svořil fenomén


Nezapomenutelným je Havel díky »Hollywoodu Východu«. Když jeho bratr Václav začal s výstavbou vilové čtvrti na Barrandově, Miloš se na témže místě rozhodl postavit moderní filmové studio. Stavba začala 28. listopadu 1931, myslelo se na všechno – kanceláře administrativy i produkcí, šatny herců, sklady rekvizit a kostýmů či restaurace.


Havlova společnost A-B tu pod jeho vedením ve 30. a části 40. let dosáhla skoro monopolního postavení, když rodinný Lucernafilm točil nejúspěšnější snímky své éry. Zrodil se fenomén, kde dodnes vznikají úspěšné české i zahraniční filmy. „Pracoval jsem prakticky ve všech filmových studiích světa. A myslím, že Barrandov je jedno z nejlepších,“ řekl třeba režisér Roman Polanski (86) poté, co zde natočil snímek Oliver Twist (2005). 


Problémy s Němci


Bohémský elegán uměl propojit výhody rodinného zázemí a talent pro obchod, doplatil však na svou křehkou spolupráci s Němci během druhé světové války a drby kolem své homosexuální orientace. A tak, ačkoli díky němu máme filmové trvalky jako Kristián (1939), Eva tropí hlouposti (1939), Dívka v modrém (1940) a mnohé další, Havel byl později opomíjen, ne-li přímo zatracován. Úspěch Barrandova zaujal i Němce a po nástupu okupace se pokusili ateliéry získat. Zčásti uspěli, když ve snaze vyhovět jim Havel propustil dva židovské ředitele a režiséry. I přesto byl sám v létě 1939 zatčen, po týdnech šikany pak souhlasil se ztrátou většinového podílu ve společnosti. Ve vedení ateliérů však zůstal. Svůj majetek, ale i český film, chránil styky s vysoce postavenými nacisty. A právě to mu po válce vyčítali komunisté, byť Havel nikomu neuškodil, ba naopak pomáhal řadě umělců přežít. 


V komunistickém vězení


Komunisté po nástupu k moci Havlovi všechno řádně spočítali a šéfa barrandovských ateliérů očerňovali, kde mohli. Po válce Havla čekalo disciplinární řízení s radou Svazu českých filmových pracovníků, obvinění z kolaborace a mravního úpadku. Nepohodl se ani s rodinou a nakonec byl vyloučen z veškeré činnosti v české kinematografii.
„Za nacistické okupace jsme drželi víc pohromadě. Co Miloš toho udělal pro umělce, když nesměli za okupace ve svém oboru pracovat!“ vzpomínal i prvorepublikový elegán Raoul Schránil (†88). Nepomohlo nic. Havel přišel o Lucernafilm, v létě 1949 po pokusu o útěk do Rakouska skončil na dva roky ve vězení. 


„Snad mne osud osvobodí a dá znovu klid a mír, po kterém toužím,“ zapsal si po návratu z kriminálu, kdy ho coby spolupracovníka pod nátlakem získala StB. „Úkoly však řádně neplnil,“ zdůvodnili soudruzi konec vztahů. V roce 1952 pak prchl do Mnichova, kde nakonec skončil jako vedoucí obchodu s květinami a v zapomnění 25. února 1968 zemřel.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.