Obecní dům hrůzy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obecní dům hrůzy!

Společné chodby si pletou s veřejnými pisoáry.
Společné chodby si pletou s veřejnými pisoáry. (Foto Aha! – Jïří Nováček)

»Aranka umí hula hop, až pánbůh tiše úpí stop...« zpívá Ivan Hlas a úpí i obyvatelé činžáku v Brně-Husovicích. Takřka každý den tam začíná večírek a končí ke čtvrté ráno. V domě hrůzy je 59 bytů, šest z nich bylo přiděleno lidem bez domova v rámci sociálních programů města Housing First a Rapid Rehousing.

Někteří nájemníci odpoledne otevřou dveře bytů, sirky zastrčí do vypínačů a celou noc svítí a řvou při levném čůču a muzice. Chodby a sklepy se mění v parket, nálevnu, záchody i noclehárnu. Okolí čpí výkaly, zatuchlinou a fetem. Tmou lítají kromě odpadků i nadávky.

Bojí se mluvit
Místní nepracující takto terorizují ostatní obyvatele v obecním domě hrůzy ve Vranovské ulici. Největší čóro móro je v den výplaty sociálních dávek. Ti, co chodí do práce, se nevyspí, starší se bojí i jen vystrčit nos skrze škvíru ve dveřích. Mluvit o poměrech se odváží jen v ústraní a pod slibem anonymity.

Moč a výkaly
Radnici bombardují stížnosti lidé z celého okolí. Vedle barabizny totiž stojí škola a školka. „Sousedé si stěžují na hluk do noci, zapáchající tlející hromady odpadků, kde rejdí krysy a potkani,“ přiznal místostarosta Brna-sever David Aleš (ANO). V činžáku zasahuje skoro denně městská policie. „Vnitřek domu je zničený, všude lidská moč a výkaly. Stal oblíbeným místem narkomanů, všude se válejí použité stříkačky a jehly,“ potvrdil Aleš.

Bez doktora
I kvůli neúnosným poměrům se dokonce z domu před časem vystěhovala dětská lékařka, která v ordinaci v přízemí ošetřovala i problémové rodiny.


Pomohou kamery a hlídač u vchodu?
Radnice proto rozdala čtyřem nejhorším partajím výpovědi z nájmu, další vystěhování kunčaftů připravuje. Do společných prostor namontuje nastálo kamery. „Hned u vchodu zřídíme od ledna recepci, kde bude sloužit 24 hodin denně ostraha. Nájemníci se dostanou dovnitř jen pomocí čipu, pro každou návštěvu si bude muset každý dojít dolů do recepce,“ řekl Aha! místostarosta Aleš. „Bomba! Konečně bude v baráku klid, a ne bordel. Někdy je to tu fakt k nevydržení,“ okomentoval rozhodnutí pan Balog.


Pokračování se neplánuje
Projekt ukončování bezdomovectví z dílny politického hnutí Žít Brno sklízel sice mezinárodní uznání, v praxi ale zřejmě příliš nefunguje. Nové vedení magistrátu jej nechá doběhnout, další rychlé zabydlování volných bytů nepřizpůsobivými ale neplánuje. Ti, kdo se osvědčili, se bát nemusí, vystěhování je nečeká.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.