Jezero Milada zarůstá chmelem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Jezero Milada zarůstá chmelem

V rákosí kolem jezera Milada se objevil chmel.
V rákosí kolem jezera Milada se objevil chmel. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Jana L. V.)

Zatímco někdo je složitě pěstuje, u jezera Milada v Ústí nad Labem rostou bez hnojení a jakékoliv péče. Řeč je o rostlinách, které se během léta objevily v okolí zatopeného dolu.

Nedávno tu přímo na pláži vyrostl meloun, v těchto dnech se tu zase v rákosí zelená chmel. „Okolí jezera je velmi vhodné pro tyto druhy. Vysoké teploty, zásoba vody a také chybějící vegetace nahrávají planým rostlinám,“ vysvětlil Aha! docent Karel Kubát z Přírodovědecké fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně. A zatímco meloun tu nejspíš nevědomky zasadili lidé, když si u vody pochutnávali na lahodné dužině a semínka vyplivovali, chmel má na svědomí zřejmě vítr. „Rostliny se samčími květy se zpravidla ničí. Při tom se do vzduchu uvolňují semena, která se dostanou i kilometry daleko,“ doplnil přírodovědec.


Pivo z něj nebude
Přestože u Milady rostou samičí rostliny s typickými šišticemi, které se využívají v potravinářství, pivo z nich nikdo vařit nebude. Lze je ale využít v bylinkářství například na uklidnění nebo nehojící se rány.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.