5 rad, jak naučit děti chodit bezpečně do školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

5 rad, jak naučit děti chodit bezpečně do školy

Naučte děti chodit bezpečně do školy.
Naučte děti chodit bezpečně do školy. (škoda auto)

Prázdninovou volnost již brzy vystřídá dril ve školních lavicích. A na děti čekají první ranní cesty do škol, před kterými pořádně zhoustne provoz. Pro děti na silnicích začíná nejnebezpečnější období.

Podle údajů BESIP tvoří dopravní úrazy více než 40 % všech dětských úrazů a doprava má na svědomí i každou třetí dětskou smrt. Právě návrat z prázdnin a začátek školy je přitom z pohledu odborníků nejkritičtější období. Děti jsou po prázdninách nepozorné, nastupují do nových škol v místech, kde se ještě neorientují. Nebo jdou do školy poprvé samy na vlastní pěst. A také řidiči si přes prázdniny odvykli zpomalit a dávat si na určitých místech větší pozor.

1. Děti musí svítit

S prvními školními dny se nezadržitelně blíží i pošmourné podzimní počasí, kdy řidiči chodce špatně vidí. Děti by ale na silnici měly být vidět za každých okolností. Vybírejte jim proto oblečení a doplňky ve výrazných barvách a zvykněte je i na nošení reflexních prvků.

2. Hlavní jsou základy

Připomeňte dětem základybezpečného přecházení silnice. Tedy aby si vždy našly na přecházení bezpečné místo, kde mají dobrý rozhled a kde je vyznačený přechod. Aby se vždy zastavily a rozhlédly na obě strany a nikdy nepřecházely mezi zaparkovanými auty ani těsně před a za autobusem, trolejbusem či tramvají.

3. Procvičte si cestu

Především mladším dětem pomozte tak, že je budete několik dní doprovázet. Ukažte jim nejlepší místa na přecházení a upozorněte na případná nebezpečí. Nakonec si role vyměňte a nechte se dítětem provést, čímž vyzkoušíte, co si zapamatovalo.

4. Změňte režim

Ještě před začátkemškoly změňte režim tak, aby si dítě zvyklo na ranní vstávání a v kritický čas mezi 7. a 8. ranní bylo plně probuzené a soustředěné. Naučte je vstávat dřív než na poslední chvíli, aby měly na klidnou cestu do školy dost času.

5. Chraňte je i v autě

Ani na krátké trase nezapomínejte na bezpečnostní pásy a dětskou autosedačku. I kdybyste jeli jen za roh! Více než polovina všech nehod se stává právě na začátku cesty nebo při trasách kratších než 10 kilometrů. Příčinou je většinou nepozornost řidiče.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.