Polská ves kopíruje slavný film Sexmise: 9 let se rodí samé holky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Polská ves kopíruje slavný film Sexmise: 9 let se rodí samé holky!

Příprava mladých hasiček.
Příprava mladých hasiček. (Foto Profimedia.cz, Facebook)

Na poli orají traktoristky, v hasičském sboru převládají ženy. Co se to děje v jihopolské vesnici Miejsce Odrzańskie? Je to jednoduché: už víc než devět let se tam nenarodil žádný chlapec! Starosta už dokonce slíbil odměnu páru, který jako první konečně zplodí syna!

Ve vsi o třech stovkách obyvatel, ze které je to do Opavy či Krnova autem jen nějakých 45 minut, se od roku 2010 narodilo deset děvčat, ale žádný kluk. Přitom podle statistik Polky oběcně rodí více chlapců než děvčat (o 2,73 %), předloni to bylo 207 000 chlapců ku 196 000 děvčat.
Svět obydlený samými ženami vylíčila nejúspěšnější polská filmová komedie Sexmise, kterou před 36 lety natočil režisér Juliusz Machulski podle scénáře českého spisovatele Pavla Hajného.


Nejmladší má 12
„Prostě to tak dopadlo, že u nás převládají děvčata a ženy,“ vylíčila členka místní samosprávy Krystyna Žydziaková, matka dvou dcer.
Poměry nejlépe ilustruje dobrovolná hasičská jednotka, ve které drtivě převládají hasičky, stejně jako v juniorském hasičském družstvu, kde na osm chlapců připadá 24 děvčat.
A samozřejmě náčelník hasičů má také dvě dcery. „Chlapec, co se narodil před devíti lety, se s rodiči odstěhoval. Nejmladšímu ze zdejších kluků, který se tady narodil, je dvanáct,“ řekla jedna z místních obyvatelek, jak jinak matka dvou dcer.
Starosta Rajmund Frischko, který má rovněž dvě dcery, chce tradici zlomit. Vyhlásil proto speciální odměnu pro pár z vesnice, kterému se jako první narodí chlapec. Jakou, to už ale neprozradil.

Případ pro genetiky
Případ zaujal i profesora Rafała Płoského, šéfa genetického oddělení lékařské univerzity ve Varšavě. K rozluštění této záhady prý bude však zapotřebí rozsáhlý výzkum historických záznamů a mnohá genetická vyšetření.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.