Karlův most ochrání moravské duby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Karlův most ochrání moravské duby!

Takto vypadají nynější ledolamy. V posledních letech se jejich stav začal horšit.
Takto vypadají nynější ledolamy. V posledních letech se jejich stav začal horšit. (Michal Protivanský)

Na návštěvníky pražského Karlova mostu čeká nečekaná atrakce. Mohou obdivovat práci dělníků a potápěčů u pilířů mostu. Ti po patnácti letech vyměňují dřevěné konstrukce, které památku chrání. 

Současné ledolamy jsou ze dřeva z Francie a u mostu stojí od roku 2004. Nyní mají už svá léta za sebou. „Samotná výměna, která bude probíhat do začátku prosince, bude stát 29,5 milionu korun,“ řekl Aha! generální ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák. Na sedm konstrukcí se využije dub z Moravy. Dub má totiž z evropských stromů nejdelší trvanlivost.

Práce pro potápěče

Výměna probíhá nad hladinou Vltavy, ale i na jejím dně, kde zbytek staré konstrukce zůstává a připojuje se k němu nová. „Voda přinesla nějaké naplaveniny, se kterými jsme nepočítali. Spoje jsou u dna nebo i pod ním, což je v rozmezí tři až tři a půl metru pod hladinou. K odstranění naplavenin se musí použít odsávací zařízení nebo velká technika,“ popsal vedoucí potápěčů Lubomír Veselý.

4 hodiny pod vodou

Potápěči pod vodou vydrží až čtyři hodiny. „Snažíme se ale měnit po dvou hodinách, protože ta práce je opravdu náročná. Problém je také v tom, že každý strom je jinak zakřivený, takže se to liší v průměru a výšce. S tím se ale vypořádáme,“ vysvětlil Veselý.

Moravské stromy

Na ledolamy bylo vytěženo celkem osm set metrů krychlových dřeva z polesí Moravský Krumlov a z okolí Strážnice. „Hlavní prvky, tedy šikmé kmeny, které mají v průměru 400 až 500 mm a délku až 12 m, bylo nutné vybírat velmi pečlivě, jelikož oboustranná křivost byla stanovena projektem v maximální toleranci 200 mm. Nutné bylo připravit i materiál pro svislé piloty,“ řekl Jan Uher z dodavatelské společnosti Zakládání staveb.

Rozsáhlá oprava

Karlův most čeká také velká oprava, která byla zahájena v roce 2007 a přerušena v roce 2010. Trvat by měla téměř 20 let. „Nejrozsáhlejší opravy by měly probíhat v příštích letech na mostních obloucích,“ uvedl mluvčí TSK Jozef Sinčák.

Víte, že...

...základní kámen Karlova mostu byl položen před 662 lety, přesně 9. července 1357?

Karlův most se dočká sedmi nových ledolamů. Jejich dřevo pochází z Moravy a vydržet by mělo desítky let.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.