7 chyb při placení
 v zahraničí: Nejčastější omyly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

7 chyb při placení
 v zahraničí: Nejčastější omyly!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Tak pozor, abyste zbytečně nepřišli o peníze, ať už při výběru z bankomatu, při placení kartou nebo zbytečné výměně peněz. Aha! nabízí přehled nejčastějších chyb.

1*Nezjistíte si poplatky za výběr z bankomatu

Ještě doma si zjistěte poplatek své banky za výběry v zahraničí. Podle toho, kam se chystáte, se rozhodněte, jestli není výhodnější vybrat si z bankomatu místní měnu až na místě, než měnit peníze doma ve směnárně. Týká se to hlavně zemí, kde se platí méně obvyklými měnami. „Vyplatí se upustit od několikanásobné směny. Tedy že za koruny nejdříve nakoupíte například dolary a ty pak směníte za egyptské libry. Při větších částkách na dvojnásobné směně zbytečně tratíte,“ říká Jaromír Vostrý z Air Bank.

2*Nezkontrolujete si platnost karty a limity

Před odjezdem si zkontrolujte, jestli máte platební kartu nastavenou pro výběry a platby v zahraničí. Kromě toho si nastavte denní limit, případně i týdenní limit pro platby kartou nebo výběry. Když pak kartu někdo ukradne, dostane se jen k části peněz na účtu. Nezapomeňte si ověřit i platnost karty. 

3*Zbytečně si vezete moc hotovosti 

Nevozte s sebou zbytečně moc peněz. Z některých destinací se nedá místní měna vyvážet a převod zbylých peněz na koruny je pak zase nevýhodný. Nákupy se většinou vyplatí platit kartou. Platbu pak vaše banka převede aktuálním kurzem, který se moc neliší od kurzu směnáren. 

4*Necháte se »napálit« bankomatem

Některé bankomaty skrývají pro turisty překvapení. Můžou vám nabídnout směnu s názvem DCC (Dynamic Currency Conversion). Pokud ji přijmete, přepočte bankomat částku na koruny sám, ale často nevýhodným kurzem. „Směnu přes DCC poznáte podle toho, že se na displeji zobrazuje v českých korunách, kolik za výběr cizí měny zaplatíte. V tu chvíli si spočítejte, zda je pro vás tato směna výhodná, a pokud ne, tak si zvolte výběr bez směny,“ radí Vostrý.

5*Při placení kartou nevolíte místní měnu

Zbytečně přeplatit je možné i při platbě kartou v obchodě. Pokud vám obchodník nabídne výběr, jestli zaplatit kartou v korunách, nebo v místní měně, volte místní měnu. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, obvykle banka, které patří platební terminál a málokdy je pro vás výhodná. 

6*PIN si napíšete na kartu

PIN je ochrana proti zneužití vaší karty. Proto si ho nikdy nikam nepište. Navíc, pokud by někdo s vaší kartou vybral peníze z bankomatu a transakci potvrdil pinem, banka vám v takovém případě náhradu zcizených peněz neuzná. 

7*Slepě spoléháte na hotovost

Nespoléhejte jen na hotovost. V případě krádeže, máte na rozdíl od karty smůlu. Ukradenou či ztracenou platební kartu je možné ihned telefonicky zablokovat, a navíc zpětně reklamovat případné neoprávněné transakce. „V případě ztráty nebo krádeže může klientovi banka kartu vydat znovu a zaslat do místa pobytu. Lze také využít službu Emergency cash pro vyzvednutí hotovosti,“ vypočítává možnosti Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.