Střelba ve vládním speciálu: Jen 4 metry od Babiše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Střelba ve vládním speciálu: Jen 4 metry od Babiše

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Blesk:Daniel Cernovsky)

V letadle s premiérem se střílelo! Ne, to není scéna z akčního filmu, ale návrat předsedy vlády Andreje Babiše (64, ANO) z jednání v Bruselu. Na palubě vyšla rána z pistole člena ochranky. A to jen čtyři metry od šéfa kabinetu.

Na palubě vyšla rána z pistole člena ochranky. A to jen čtyři metry od šéfa kabinetu.
Že se skutečně na palubě vládního speciálu v úterý večer střílelo, potvrdil Aha! sám Babiš. „Šlo o náhodný výstřel z pistole člena ochranné služby. Nebezpečí jsem necítil, slyšel jsem jen nezvyklou ránu. Byl jsem od místa asi čtyři m,“ uvedl premiér v SMS zprávě. Podle dobře informovaného zdroje se celý incident odehrál, když člen ochranky odevzdával zbraň při nástupu do airbusu. „Měl mu tam zůstat jeden náboj, který vystřelil do plechové nádoby, kterou má obsluha letadla na jídlo,“ prozradil s tím, že letadlo se kvůli tomu v Bruselu zdrželo. Původně se ale uvažovalo, že by airbus zůstal v Belgii a do Prahy by se delegace přesunula buď menším Challengerem, nebo linkou. Nakonec ale technici po prohlídce umožnili vládnímu speciálu návrat do pražských Kbel.

Bude šetřen

Že šlo o nechtěný výstřel, potvrdily Aha! i mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová a její kolegyně z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová. „Můžeme potvrdit, že došlo na palubě vládního letadla v odděleném prostoru mimo přístup dalších osob při kontrole před uložením služební zbraně do určeného prostoru k náhodnému výstřelu. V daný okamžik se na místě nenacházela žádná jiná osoba a nedošlo k ohrožení dalších,“ řekla Sikorová. Jestli se jednalo o nešťastnou náhodu, nebo si člen ochranky zaslouží trest, teď musí vyšetřit GIBS.

Palba v »tučku«

Se střelbou na palubě speciálu, už mají Češi zkušenosti. V roce 1994 byla prostřelena podlaha a palivová nádrž vládního TU 154 při cestě tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše (†63) do Švédska. Za palbu byl nakonec potrestán bodyguard Jan Pasker, který kvůli tomu u ochranky skončil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.