Do volby prezidenta zbývá 160 dní - Hledá se »Antiklaus«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Do volby prezidenta zbývá 160 dní - Hledá se »Antiklaus«!

Václav Klaus (66), současný prezident ČR
Václav Klaus (66), současný prezident ČR (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Po bojích o reformu financí se šéfové parlamentních politických stran pustili do dalšího nelehkého úkolu. S výjimkou ODS hledají kandidáta na prezidenta, který by v únorové volbě obstál v boji s Václavem Klausem. Zatím při hledání možného soupeře zazněly téměř dvě desítky jmen, ale na žádném konkrétním jméně se dosud Klausova opozice neshodla.

Jediní, kteří mají jasno, jsou tak poslanci a senátoři ODS. Ti jsou přesvědčeni, že nikdo lepší než Václav Klaus prostě není. Volba prezidenta začne 8. února 2008, tedy za 160 dní…

Jisté je, že jakous takous šanci proti Klausovi má pouze kandidát, na němž se shodnou s výjimkou ODS všechny ostatní parlamentní strany – tedy ČSSD, KSČM, lidovci a zelení. Aby »onen někdo« porazil Václava Klause, musí získat alespoň 141 hlasů poslanců a senátorů. Tolik jich potřebuje pro úspěch ve třetím kole volby, kdy se hlasy poslanců a senátorů sčítají. V prvních dvou kolech nebude totiž téměř jistě hlava státu zvolena. Kandidát by musel získat nadpoloviční většinu jak ve Sněmovně (tedy 101 hlasů), tak v Senátu (41). Klausovi se to může podařit v Senátu, kde má ODS nadpoloviční zastoupení, ve Sněmovně ale nepochodí. Takže přijde na řadu třetí kolo. Z potřebných 141 hlasů má přitom už teď Klaus podle průzkumů jistých 123 a dalších 8 zákonodárců je mu nakloněno (např. lidovecký poslanec Kalousek). A sehnat zbylých 10 hlasů už pro vyjednávače Klausových kvalit bude hračka…

Aby se mu to nepodařilo, začali spolu jednat i dva dosud znesváření politici – šéf zelených Martin Bursík a šéf ČSSD Jiří Paroubek. U zelených i sociálních demokratů se nejčastěji skloňuje jméno Jiřího Dienstbiera, k tomu by se mohli přiklonit i komunisté. Řada lidovců je ale proti a o jménu rozhodnou až na svém sjezdu 10. září v Lipnici nad Sázavou (spekuluje se o Petru Pithartovi).

I kdyby se ale nakrásně ČSSD, komunisté, lidovci a zelení na jménu »Antiklause« dohodli, při hlasování může být všechno jinak. Volba je totiž tajná, a tak to může dopadnout jako před čtyřmi lety, kdy pravicového Klause volila i velká skupina poslanců ČSSD a někteří komunisté. A tak tomu může být i v únoru. Třeba poslanec ČSSD Jaromír Chalupa deníku MF Dnes řekl: „Klaus nám jako prezident ostudu nedělá. Těžko se do zimy najde jiný kandidát, který by dosahoval aspoň 90 procent jeho kvalit.“ Podobně mluví i komunistický senátor Václav Homolka: „Není nadstranický, na druhou stranu se na prezidenta hodí nejlépe. Přál bych si lepší protikandidáty, ale ty zatím nevidím.“

Kandidáti na prezidenta

Václav Klaus (66), současný prezident ČR+ Politik s letitými zkušenostmi,
ovládá několik jazyků, rozený vůdce, stojí si za svými názory, popularitě se těší mezi třemi čtvrtinami občanů. Trošku arogantní, trošku všeználek, který všude byl a všemu rozumí.
Šance na zvolení: 95 %

Kliknutím zvětšeteJiří Dienstbier (70), exministr zahraničí
Uvažují o něm sociální demokraté, zelení i někteří komunisté. „Klause porazím!“ tvrdí sebevědomě.+ Dlouhodobé zkušenosti se zahraniční politikou, proevropský politik. Velká náklonnost k alkoholu a cigaretám, bývalý komunista, věk.Šance na zvolení: 25 %

Kliknutím zvětšeteJan Švejnar (54), profesor ekonomie
Zamlouvá se zeleným, nezávislým senátorům i řadě levicových zákonodárců. Je profesorem na Michiganské univerzitě a vede pražské centrum pro ekonomická studia CERGE. Je kritikem Klausovy privatizace z 90. let.+ Zkušený ekonom stejně jako Václav Klaus. Není příliš známý.
Šance na zvolení: 5 %

Kliknutím zvětšeteMarie Benešová (59), advokátka, bývalá nejvyšší státní zástupkyně
Je spřízněna s ČSSD. Benešová však tvrdí, že kandidovat nebude.+ Úspěšná advokátka, žena. Není příliš reprezentativní a prezidentkou nejspíš ani nechce být.
Šance na úspěch: 1 %

Kliknutím zvětšetePetr Pithart (66), místopředseda Senátu
Klausovi se postavil už před čtyřmi lety, dostal se až do třetího kola, nakonec získal o 29 hlasů méně než jeho soupeř. O jeho opětovné kandidatuře se hovoří v KDU-ČSL, jejímž je členem.+ Jednou už kandidoval a dostal se až do 3. kola. Politický chameleon, jeho názory se vyvíjely od komunistických až ke křesťanskodemokratickým.
Šance na zvolení: 3 %

Kliknutím zvětšeteMiloš Zeman (62), bývalý premiér a předseda ČSSD
Jeho kandidatura na prezidenta zůstává pouhým přáním jednotlivců.+ Na spoustu současných politiků má stále velký vliv a je oblíbený. Není členem ČSSD, je ve sporu i se současným předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, nechce kandidovat.
Šance na zvolení: 20 %

Kliknutím zvětšeteJosef Zieleniec (61), europoslanec, exministr zahraničí
Jeho jméno vypustilo vedení strany SNKED, za kterou sedí v Evropském parlamentu.+ Velké politické zkušenosti i v zahraničí, kdysi významně přispěl k urovnání českoněmeckých vztahů. V roce 1997 zběhl z ODS, již spoluzakládal. Někteří mu dodnes neodpustili, že zradil Klause.
Šance na úspěch: 1 %

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.