Hrůzný nález: 140 dětí bez srdcí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hrůzný nález: 140 dětí bez srdcí!

Těla měla rozřezané hrudní kosti, což ukazuje na vyrvaná srdce.
Těla měla rozřezané hrudní kosti, což ukazuje na vyrvaná srdce. (Foto Twitter)

Když archeologové v severním Peru před lety narazili na masový hrob plný ostatků dětských a zvířecích těl s vyrvanými srdci, byli v šoku. Vše naznačovalo, že se jedná o rituální oběti, ale v takovém měřítku? Teď už mají jasněji.

Hrůzný nález na ploše o rozloze 700 m² učinili archeologové v roce 2011 v lokalitě Chan Chan poblíž města Trujillo. Bádání, které trvalo až do letoška, ukázalo, že pochází zhruba z roku 1450, tedy z období civilizace Chimú. Ta žila v oblasti dnešního Peru a Ekvádoru od 10. do 15. století, než ji vyhladili Inkové.

Chimúové dle všeho obětovali děti bohům, aby už konečně ustaly ničivé deště a povodně.

V masovém hrobě se našlo na 140 lidských a 200 lamích těl, přičemž všechna měla rozřezané hrudní kosti. „Víme, že šlo o děti a mláďata. A rozřezané hrudní kosti ukazují na to, že jim byla vyrvána srdce! To ve starověku znamenalo jediné: Rituální oběť!“ líčí šéf výzkumu John Verano s tím, že obětování v takovém rozsahu je velmi neobvyklé. I to ale experti rozluštili. „Záznamy ukazují, že v polovině patnáctého století sužovaly tuto oblast nevídaně silné lijáky a povodně, které byly následkem jevu El Niño. Pravděpodobnější je proto varianta, že... „Chimúové obětovali děti a lamy bohům ve snaze ukončit ničivé deště,“ myslí si Verano.

Chimúové dle všeho obětovali děti bohům, aby už konečně ustaly ničivé deště a povodně.

Co je El Niño
Jedná se o meteorologický jev vyvolaný působením mezi atmosférou a Tichým oceánem. Projevuje se přechodným zánikem obvyklého studeného Peruánského mořského proudu, který je nahrazen teplým proudem z rovníkových oblastí. Výsledkem jsou katastrofické výkyvy počasí doprovázené prudkými dešti a povodněmi.

Přečtěte si
jasnovidec01
9. 3. 2019 • 19:46

Se nepřežírej a nebudeš tlustej a pak ani unavenej z hledání nějaké diety V.O.L.E.

milllikass...@...
9. 3. 2019 • 18:37

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.