Sportujte opravdu pro zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Sportujte opravdu pro zdraví!

 (Shutterstock)

Každý den běháte, chodíte nebo plavete, případně své tělo trénujete jiným způsobem? To je správně, pohyb je všelék, kromě jiného pravidelná pohybová aktivita prodlužuje kondici kloubů. Je však třeba hýbat se správně. Pokud totiž děláte chyby, efekt by mohl být v důsledku opačný, než jste zamýšleli. Co nejčastěji děláme špatně?

U každé pohybové aktivity je dobré poradit se s odborníky, kteří vám podají cenné informace ohledně vhodnosti té které disciplíny, správnosti provádění určitých pohybů, nezbytného vybavení i dávkování. Začínáte-li s pravidelným pohybem až ve vyšším věku, začít byste měli u svého lékaře dotazem, zda vám vybraný sport neublíží, poté je dobrá konzultace např. s trenérem, který už přiblíží dílčí aspekty.
Pozor samozřejmě, pokud již trpíte bolestmi kloubů. Nemusíte se pohybu zcela zříci, ale vyhýbejte se disciplínám, které jsou spojeny s nadměrnou a nárazovou zátěží (např. tenis), dlouhodobým zatěžováním (dlouhá turistická túra) a těm, kde hrozí úraz.

VÍTE ŽE...

* Chůzí lze úspěšně hubnout? Tuky se spalují při tzv. aerobním režimu. Jedná se o svižnější chůzi, při níž se lehce zadýcháváte a potíte, ale můžete si povídat. Pokud nemůžete mluvit, je tempo příliš rychlé, můžete-li bez potíží zpívat, je třeba přidat.

* Plavání je velmi vhodné pro lidi s nadváhou, neboť voda nadlehčuje jejich tělo a ulevuje přetíženým kloubům? Při plavání lze také spálit značné množství kalorií a zároveň se významně posiluje svalstvo.

* Osteoporóza neboli řídnutí kostí je podle posledních průzkumů nižší u lidí, kteří se minimálně třikrát týdně věnují aktivnímu pohybu?

CHYBY V BĚHÁNÍ

Častými chybami je nevhodná obuv, nevhodný oděv, nedostatečné rozehřátí a odpočinek po běhu, vysoké dávky a přílišná rychlost (zejména u začátečníků), urputná pravidelnost (běh i přes únavu, nachlazení či zranění), ale i nevhodné prostředí (kloubům neprospívá např. běh po tvrdém povrchu a zdravé není ani např. běhání podél dálnice).

NEZDRAVÁ CHŮZE

Ačkoli se jedná o nejdostupnější pohyb, který přirozeně provozujeme od útlého věku, i zde děláme chyby. Jsou to: přílišná frekvence a intenzita (zejména v počátcích), nevhodná obuv či oblečení, nevhodná technika (dobře je nejprve našlápnout na patu a postupně přenášet těžiště těla ke špičce), nepravidelné dýchání.

OMYLY PŘI PLAVÁNÍ

Plaveckých stylů není mnoho a známe je už od dětství, ale stále málo. Nejčastější chyba je styl prsa „na paní radovou“ – s hlavou nad vodou, při níž je přetěžována krční páteř, a s nerovnoměrným záběrem obou nohou. Dále bývá špatné dávkování, nedostatečné rozcvičení (pozvolné rozplavání) i odpočinek.

ZIMNÍ RANNÍ KOLEČKO

Oblíbeného běhu se nemusíte vzdávat ani v zimě. Co je důležité? „Doma můžete udělat základní protažení a třeba i pár dřepů, které vás rozehřejí. Vhodné je rozhýbat i páteř několika předklony a záklony. Dnešní doba moderních technologií funkčního termoprádla dovoluje razantně snížit počet vrstev oblečení. Stačí dvě až tři vrstvy. Ideální je kvalitní tričko s dlouhým rukávem, které dobře přilne k tělu a odvede vlhkost, navrch funkční sportovní bunda, která pot absorbuje, ale neprofoukne. Při nižších teplotách (okolo -5 stupňů) se vrstvy dají doplnit o mikinu. Důležité jsou kvalitní ponožky,“ radí sportovní fyzioterapeut PhDr. Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky a člen české výpravy na ZOH v Koreji.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.