Tenhle přejezd je ČASOŽROUT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tenhle přejezd je ČASOŽROUT!

U přejezdu v Moravském Písku se tvoří dlouhé kolony několikrát denně.
U přejezdu v Moravském Písku se tvoří dlouhé kolony několikrát denně. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Horší přejezd na jižní Moravě nenajdete! Není sice v havarijním stavu, když jdou ale závory dolů, můžete se klidně začíst do knihy. Řidiči zde totiž čekají i 20 minut. 

Pokud spěcháte, připravte se v Moravském Písku na dost nepříjemné chvíle. Vlakový přejezd vás tam totiž zastaví běžně na 10, někdy i na 20 minut. A má to další háček – objízdná trasa je dlouhá 15 kilometrů.


Dlouhé kolony
„Čekací doby u závor jsou strašně dlouhé. Nejhorší je to v době mezi 15.10 a 15.30, kdy se tu křižují tři vlaky. Obec je v tu dobu auty ucpaná. Kolona měří až kilometr,“ uvedl starosta Moravského Písku Leoš Filípek. Ještě větší problémy s přejezdem mají hasiči. „Je nejhorší v kraji. Běžně se tam stojí kolem jedenácti minut. Objet ho přitom není kudy, schází alternativní možnost,“ upozornil mluvčí hasičů Petr Příkaský.


Neprůjezdného přejezdu se děsí i záchranáři. Kvůli čekání u závor může jít o život. „Každá minuta je pro nás drahá. Je logické, že tak dlouhá čekací doba by mohla být problémem. Rozhodně bychom uvítali řešení situace,“ vysvětlila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Leží na koridoru
Přejezd leží na koridoru s velkou hustotou vlakové dopravy. „Jsme připraveni na to, abychom v nouzové situaci pustili přes přejezd vozidla Integrovaného záchranného systému,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová. Při příjezdu k závorám ale nikdo neví, jak dlouho jsou už dole a za jak dlouho se zvednou. Řešení v plánu není. „V současné době nepřipravujeme mimoúrovňové řešení zmiňovaného přejezdu,“ dodala mluvčí.

Dva přejezdy v Moravském Písku
Přes železniční trať 330 (Břeclav – Přerov) vedou v obci hned dva přejezdy. Závory jdou dolů na obou současně. Jeden leží na rušné spojnici mezi Bzencem a Starým Městem u Uherského Hradiště (silnice 427), druhý na mnohem méně frekventované silnici (4951) vedoucí z Moravského Písku do Domanína.

Složitá objížďka
Objet přejezd na silnici 427 mezi Moravským Pískem a Polešovicemi lze buď přes Bzenec, kde ale řidiči najedou o 15 km víc, nebo přes Uherský Ostroh, kde měří objížďka téměř 20 km.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.