Výstava Ať žije první republika: Masarykovi vyrobili ložnici, nakonec prý spal jinde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava Ať žije první republika: Masarykovi vyrobili ložnici, nakonec prý spal jinde!

Prezident T. G. Masaryk (†87).
Prezident T. G. Masaryk (†87). (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, ara)

Valaši prvního československého prezidenta zbožňovali! Ukazuje to výstava Ať žije republika! na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. K vidění je i unikátní ložnice, kterou v roce 1928 místní Tomáši Garrigue Masarykovi (†87) zhotovili v Pustevnách.

Masaryk byl za volební obvod, který zahrnoval i Vsetínsko, od roku 1907 poslancem vídeňské Říšské rady. Na oficiální návštěvě tam byl třikrát. Často ale s rodinou navštěvoval ve Valašském Meziříčí přítele, tamního lékaře, Jana B. Kraicze.
Masaryk navštívil v roce 1928 Pustevny, kde pro něj byl připraven apartmán v útulně (hotelu) Maměnka. Nádherná ložnice byla přímo pro prezidenta zhotovena stolařem Františkem Kaděrou. Traduje se, že v ložnici prezident nakonec nespal. Byl totiž spatřen, jak snídá v sousední Tanečnici. Nábytek byl až do roku 2003 soukromým majetkem, nyní ho vlastní rožnovské muzeum.

Čestný občan
Masaryk se zasloužil o zřízení dívčího gymnázia ve Valašském Meziříčí, vypracování projektu železniční dráhy Vsetín – Bylnice, zřízení hejtmanství ve Vsetíně a okresního soudu ve Zlíně. Byl prvním čestným občanem Valašského Meziříčí.

Gobelín pro prezidenta
Gobelín Pravda vítězí darovala Masarykovi v roce 1924 místní gobelínová manufaktura. Je oslavou vzniku Československa. Vpravo je hora Říp, za ní Tatry. Na díle uvidíte legionáře, nebo dítě s mečem, jak seká habsburskou orlici. Autorem je Jaro Kučera.

Výstava Ať žije republika!
Kde: Zámek Kinských Valašské Meziříčí
Kdy: 9 až 17 hodin do 30. prosince
Za kolik: vstupné 40 Kč, snížené 20 Kč

Hovory s TGM - trailer:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
29. 12. 2018 • 16:39

Abysme se z Garyka nepos rali.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.