Pohřeb bez obřadu prodlužuje bolest: Proč v Česku vítězí kremace? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřeb bez obřadu prodlužuje bolest: Proč v Česku vítězí kremace?

V celosvětovém měřítku jsme na špici v počtu kremací v poměru k počtu uložení těla zesnulého do hrobu. Přibližně se jedná o 70–80 %. Ve velkých městech často přesahuje i 95 %. Co ale znamená pohřeb bez obřadu? Zpravidla se jedná o pouhou kremaci bez jakéhokoliv obřadu nebo rozloučení u rakve. Jaké jsou důvody? 

Objednavatel si po určité době pouze vyzvedne urnu v kanceláři pohřební služby nebo krematoriu. Co tento způsob pohřbení přináší? Nejčastějším důvodem bývá úspora finančních prostředků. Dnes jsou ale v nabídce pohřebních služeb i ekonomické varianty pohřbu s rozloučením. Argument úspory tak nemá velkou váhu.

 

PSYCHICKY NÁROČNĚJŠÍ

Pohřeb bez obřadu přináší jednu velkou nevýhodu, která nemusí být na první pohled patrná. Je dokázané, že v případě úmrtí blízké osoby je truchlení delší, pokud lidé nevidí reálné ukončení jejího pobytu na této zemi v podobě tradičních úkonů, např. vynesení rakve z domu či kostela, její uložení do země, zajíždění na katafalku apod. Toto standardní rozloučení se všemi tradičními náležitostmi je pro pozůstalé sice pochopitelně psychicky náročnější, ale truchlení je pak daleko kratší. Veřejný obřad v obřadní síni nebo krematoriu, kde se sejde početná společnost, přitom není nutně podmínkou. Právě této podobě se mnozí pozůstalí brání. Neznamená to ovšem úplně znemožnit těm nejbližším zemřelého osobně se s ním rozloučit a vzdát mu hold.

 

VHODNÁ ALTERNATIVA

V některých městech představuje pouhá kremace i kolem 80 % pohřbení, naopak v jiných jen kolem 20–30 %. Záleží ale vždy i na pohřebních službách, jaké smuteční služby a v jaké kvalitě nabízejí. Alternativou k pohřbu bez obřadu je rozloučení v kruhu rodinném bez veřejnosti nebo rozloučení s urnou, při němž probíhá standardní obřad s květinami, fotografiemi apod., jen místo rakve je vystavena urna. Obdobně probíhá rozloučení organizované pohřební službou i při uložení na místo posledního odpočinku na hřbitově.

 

OSLAVUJTE ŽIVOT!

V poslední době je v našem pohřebnictví obecný trend ústupu standardních rozloučení. Ta se ale nahrazují „obřadem“ na jiném místě, kde se blízcí se zemřelou osobou loučí – oblíbená restaurace, tenisový kurt, chalupa nebo louka u rybníka. Pozůstalí také často využívají rodinné rozlučkové místnosti pohřebních služeb, kde se mohou rozloučit způsobem podle vlastního přání, jen v úzkém kruhu, bez strojených formalit a pevného řádu. Z ryze smutné události se blízcí snaží udělat oslavu života člověka, který odešel, což je ten pravý smysl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.