Potomek zbojníka Jánošík (79) vypěstoval už 158 odrůd z celého světa: Tohle je PAPRIČKOVÝ KRÁL!
Má všechny, od nejsladších, až po ty nejpálivější na světě! Milan Jánošík (79) z Bruntálu je nejuznávanějším a největším pěstitelem papriček a feferonů v republice.
„Trinidad Moruga Scorpion přesahuje dva miliony jednotek pálivosti. Nedá se vůbec pozřít, lze se i udusit. Mám tu ale i sladké papričky pro děti Hamík,“ ukazuje Jánošík. Je rodákem ze slovenské Těrchové, a podle svých slov je jedním z potomků legendárního zbojníka Juraje Jánošíka
Jak to začalo?
Papričky začal pěstovat ze zvědavosti v roce 1965 v truhlíku za oknem. „Teď semínka vysazuji každé dva roky, abych udržel genetiku. Mám své vlastní odrůdy. Feferony obsahují preventivní léčivé látky proti rakovině tlustého střeva a konečníku,“ říká. Rostliny šlechtí zahrádkářské osadě Na Vyhlídce v Bruntále. „Je ve výšce 580 metrů nad mořem, v červenci tu byl jeden stupeň nad nulou,“ říká Jánošík.
Musí se hnojit
I přes nepříznivé podmínky je se sbírkou papriček veleúspěšný. Jak to dělá? „Na jaře to chce hnojivo s dusíkem a během roku jej vyrovnávat s fosforem a draslíkem. Taky je třeba vyhubit škůdce, mšice a mravence, ti by úrodu likvidovali. S výsevem začínám už v únoru,“ radí zahrádkář.
Devětkrát vyhrál na Floře
Papriky má pěstitel z celého světa a už se mu povedlo vypěstovat 158 odrůd. Z Venezuely, Kuby, Mexika, Koreje, Japonska i dalších zemí. Se zahrádkáři z kolonie vystavuje papričky na výstavách, vyhráli již devětkrát na proslulé Floře Olomouc.
Proč tak pálí?
Proč vůbec papričky pálí? Je to jednoduché, obsahují přírodní rostlinný alkaloid kapsaicin. Čím je koncentrovanější, tím jsou papričky pálivější. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin, takže její pálivost podle Scovilleho stupnici je 0. Papričky jolokia mají pálivost zhruba 800 000 SHU – tedy roztok musí být 800 000 krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný. To je Scovilleho organoleptický test. Je potřeba paprika, voda a cukr, to vše se smíchá a ochutná. Pokud roztok pálí, znovu se naředí vodou. A tak dále, až nepálí... Pro představu – omáčka tabasco má pálivost mezi 30 až 50 tisíci SHU.
Chilli papričky...
...napomáhají snižování cholesterolu, obsahují antioxidanty.
...snižují chuť na sladké a tučné.
...obsahují minerály, mangan, měď, draslík, hořčík, železo.
...podporují imunitní systém, zrychlují metabolismus.
...fungují i jako obrana proti nádorovým onemocněním.
Milan Jánošík (79) z Bruntálu je tím nejuznávanějším a největším pěstitelem papriček a feferonů v republice. Kříží odrůdy z celého světa a sám vytváří odrůdy nové