Dolní Břežany se zbavily pozůstatků po vojácích: Ze zámku je hotel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dolní Břežany se zbavily pozůstatků po vojácích: Ze zámku je hotel!

Zámku se po rekonstrukci vrátila jeho bývalá honosnost.
Zámku se po rekonstrukci vrátila jeho bývalá honosnost. (Foto Aha! – M. Rušinová)

Benzinka, psince nebo střelnice! To zbylo v areálu zámku v Dolních Břežanech u Prahy poté, co ho po roce 1989 opustilo ministerstvo vnitra. Pražské arcibiskupství tu nyní za 250 milionů vybudovalo luxusní hotel.

„Nejdříve musely proběhnout bourací práce, po vojácích totiž v zahradách zámku zbyla například opravna tanků, pumpa a podobně,“ vysvětlil Aha! mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Celkem demolice, projekt a rekonstrukce objektu stály asi 250 milionů korun. „Velkou část z nich arcibiskupství získalo prodejem pozemků v obci,“ doplnil Zeman. Čtyřhvězdičkový hotel se čtyřiceti dvoulůžkovými pokoji byl slavnostně otevřen včera.

Zámek zabral stát
Církvi areál patřil od počátku 18. století, v roce 1945 ho ale zabral stát. Nejprve ho spravovalo ministerstvo zemědělství, pak vnitra. To z bývalého reprezentativního sídla udělalo spíše smutný pomník minulých časů, pak se zámek vrátil zpět církvi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.