Před bezinkou klekni!
Černý bez je jedním z vážených keřů už tisíciletí. Ne nadarmo Němci uctívali »bezovou matičku«, Frau Holle, ne nadarmo se bezinkové recepty dědí z generace na generaci. Tak co, půjdete také sklízet?
Už je čas
Bezinky dozrávají od konce srpna do poloviny listopadu a v té době taky probíhá sklizeň. Mějte na paměti, že bezinky musíte zpracovat bezprostředně po otrhání. Také je potřeba odstranit stopky a pozor, nikdy bezinky syrové neochutnávat. Mohli byste si totiž vysloužit mírnou otravu. Tepelným zpracováním se ale jedovaté látky odbourají.
Vitaminová bomba
Proč si plody bezu dopřát? Obsahující glykosidy, karoteny, antokyan, cholin, cukry, organické kyseliny, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitaminy A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.
Bezinky tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a neuralgii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře
Bezinky se užívají čerstvé i sušené a výborně chutnají. Připravují se z nich vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky, povidla, dříve i kaše a polévka.
Bezový sirup z bobulí
Budete potřebovat: 1 l přebraných bezinek, ½ kg nerafinovaného cukru.
Postup:
Litr čistých bezinek vařte15 minut ve ¼ litru vody a pak propasírujte přes síto. Do šťávy pak přidejte půl kilogramu přírodního cukru a vařte dalších 10 minut. Vroucí šťávu nalijte do nahřátých lahví a pevně uzavřete zátkami. Nechte pomalu vychladnout, přikryjte láhve třeba dekou. Sirup pijte třikrát denně – 50 ml, zapíjejte vodou.
Sušené bezinky
Postup: Bezinky trhejte v celých trsech, pak zavěšte mimo dosah slunce a nechte zaschnout. Uschlé plody otrhejte a potom sušte v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C. Dobře usušené skladujte v plátěném nebo papírovém sáčku.
Sušené bezinky používejte pro přípravu čaje. Na šálek čaje budete potřebovat lžičku bezinek, ty nechte louhovat asi deset minut.
Bezinkový džem
Budete potřebovat: 2 kg bezinek, 400 g cukru krystal, kyselinu citronovou, pektózu
Postup: Kuličky bezu rozvařte, a když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujte. Na litr této kaše pak přidejte 400 g krystalového cukru a vařte, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidejte trochu kyseliny citronové a pektózy. Ještě horký džem nalijte do sklenic, zavřete a uložte.