Počasí v Česku? Vedro jako v Turecku! Meteorologové: Rekord pokořen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počasí v Česku? Vedro jako v Turecku! Meteorologové: Rekord pokořen!

Sucho postihlo celé Česko.
Sucho postihlo celé Česko. (Foto ČTK, ara)

Potvrzeno! Letošní léto bylo v Česku nejteplejší v historii měření, tedy za 244 let! Rekordy padaly na většině stanic, rtuť teploměru překonala 38 °C a zažili jsme vůbec tu nejdelší šňůru veder. 

Počasí v Česku v měsících červen, červenec a srpen odpovídalo evropské přímořské části Turecka. Průměrná teplota v Praze-Klementinu, kde se měří už 1775 let, byla 22,7 °C. To představuje o 2,7 °C víc než v letech 1981-2010. Pokud budeme počítat se starší normou z roků 1961-1990, ukáže se, že bylo tepleji dokonce o 3,7 °C. „Letošní léto tedy bylo v Praze-Klementinu rekordně teplé, mělo nejvyšší průměrnou teplotu od začátku dostupných měření,“ spočítali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Horké století

Dosud bylo v Česku nejteplejší léto v roce 2003, s průměrnou teplotou 22,4 °C, a za ním rok 2015, s průměrnou teplotou 22,3 °C. Až na čtvrtém místě je léto 1834 s průměrnou teplotou 22,1 °C.

Tuzemské Středomoří

Horko jako ve Středomoří, ovšem bez moře. Počasí v tuzemsku letos odpovídalo běžným českým dovolenkovým destinacím. Přiblížilo se dokonce evropské části Turecka v okolí Istanbulu. Češi obvykle vyrážejí k moři »za sluncem«, což ale letos příliš nefungovalo. „Ve Středomoří v létě často zaznamenávali vyšší oblačnost než v České republice,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Rekordní mráz

Nejen extrémní vedra, ale i pořádný mráz přineslo letošní rekordní léto. Zatímco 1. srpna vystoupala rtuť teploměru v Řeži u Prahy k hodnotě 38 °C, 27. srpna klesla ve Volarech na Šumavě k neuvěřitelným minus 8,5 °C. Nová teplotní minima ten den zaznamenalo 41 stanic z celkem 146.

Léto v číslech

35 letních dnů, tedy těch, kdy teploty vystoupaly nad 25 °C.

27 tropických dnů, tedy těch, kdy teploty vystoupaly nad 30 °C.

21 tropických nocí, tedy těch, kdy teploty neklesly v noci pod 20 °C.

20 dní trvala série veder, tedy dní, kdy nejvyšší teploty byly o pět stupňů nad průměrem. Tuto nejdelší sérii tropů naměřili meteorologové na stanici Semčice na Mladoboleslavsku, a to od 21. července do do 9. srpna 2018.

Proč se Česko ohřívá?

Teploty v posledních letech obecně rostou a léta jsou stále teplejší. Na to, co je příčinou, nelze dát jednoznačnou odpověď. Někteří vědci přičítají vinu aktivitám člověka, jiní tvrdí, že jde o přirozený jev, k němuž docházelo vždy. O současné horké léto se ale postarala především tlaková výše, která neobvykle dlouho »seděla« nad Skandinávií, kde obvykle má být spíše tlaková níže. Ta do střední Evropy »nepustila« oblačnost, vzduch se tak rychleji prohříval a nepršelo.

Katastrofické sucho

Rekordní horka šla ruku v ruce se suchem. Srážky od ledna do července byly letos druhé nejmenší za 58 let měření. Podle vědeckého týmu InterSucho bylo maximálního sucha bylo dosaženo 22. srpna, panovalo na 94 % území Česka. Řada řek dosáhla svého vůbec nejnižšího průtoku v historii, v některých chybělo až 95 % vody. Některé menší potoky úplně vyschly.

Víte, že...

...při sledování teploty se meteorologové neřídí astronomickým ročním obdobím, ale meteorologickým? Údaje za léto tak pochzázejí za měsíce červen, červenec a srpen.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.