V Teplicích mají jedinečnou fontánu: Osvěžte se v cibuláku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

V Teplicích mají jedinečnou fontánu: Osvěžte se v cibuláku

Zdobí prostor u teplického divadla.
Zdobí prostor u teplického divadla. (Profimedia.cz)

Novou atrakci mají v Teplicích. Je jí porcelánová fontána, první v Česku, která zdobí prostor u tamního divadla. Je dekorovaná světově proslulým cibulovým vzorem, který se v nedalekém Dubí používá už 155 let.

Ojedinělou fontánu navrhl akademický sochař Jiří Kožíšek z Karlových Varů. Je složena z 24 dílů, na jejichž výrobu bylo zapotřebí 160 kilogramů porcelánu. Na jejím vrcholku je obří porcelánový hrnek pro cibulák typického tvaru, ze kterého voda stéká dolů.



Vodu do rukou

Pro turisty a lázeňské hosty je nová fontána u tamního divadla velkou atrakcí. Neustále se u ní zastavují a fotí si ji. „Je velmi nápaditá. Myslím, že sem patří,“ řekla Helena Vargová, která do Teplic přijela na výlet z Kolínska. Kolemjdoucí se mohou v nové kašně osvěžit. Smočit si ale mohou jen ruce, nic víc, dohlíží na to městská kamera.

O fontánu je velký zájem, turisté a lázeňští hosté si ji fotí.


Neznázorňuje cibuli, ale...
Cibulový vzor vytvořil v roce 1729 Johan Kretschmar, který byl v té době jedním ze skupiny výtvarníků první evropské porcelánky v Míšni. Po celém světě vžitý název cibulový vzor ale vznikl omylem, kdy granátová jablíčka znázorněná na okraji talířů byla považována za cibuli.

Na vrcholu je velký porcelánový hrnek, ze kterého voda stéká dolů.


Víte, že…
…Teplice jsou fontánami a kašnami proslulé? Cibuláková je 19. v pořadí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.