Róba Mandlové a další unikáty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Róba Mandlové a další unikáty

50. léta 20. století Večerní bohatě vyšívané šaty patří k nejcennějším ve sbírce.
50. léta 20. století Večerní bohatě vyšívané šaty patří k nejcennějším ve sbírce. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, pro Aha!/Ladislav Bába)

Šatník paní mlynářky, to je název spolku, který na přehlídková mola vynesl originální i 100 let staré oděvy. Všechny modely, šaty i kostýmy, jsou ze sbírky Ireny Hellerové (63) z Koštic na Lounsku, která za ojedinělým projektem stojí.

Paní Irena chová úctu k předkům a lásku ke starým věcem. V Košticích, do nichž se před lety přistěhovala, zmapovala například historii tamních domů. Stála i u zrodu mini muzea, do kterého získala mimo jiné i dobové šaty. „Tehdy mě napadlo, že bych je mohla začít sbírat,“ řekla.

Na burzách i v sekáčích

Začala se pídit na internetu, po burzách i second handech. K šatům postupně přibývaly i nezbytné doplňky, klobouky, boty, kabelky, kožešiny, háčkované i glazé rukavičky a šperky. Dnes vlastní přes 70 oslnivých modelů z doby od 10. do 60. let minulého století, o jejichž krásu se rozhodla podělit s veřejností na přehlídkách.

O retru i přednáší

„Vždycky mě potěší, když se dozvím i něco o jejich majitelce. Právě dnes jsem získala kabelku i fotkou paní, které patřila. Těší mě to o to víc, že pocházela z Koštic,“ řekla Irena Hellerová, která o retru přednáší i na univerzitě 3. věku v Lounech. Dobovou módu a odívání sama studuje, z literatury i starých časopisů. Ví, jak co kombinovat, a učí to i ženy, které modely předvádí.

Vzhlédla se v Adině

Nejstaršíma zároveň i nejcennějším modelem ze Šatníku paní mlynářky jsou vyšívané šaty z roku 1910. Zajímavé jsou i růžové krajkové šaty ze 40. let, které jsou kopií šatů herečky Adiny Mandlové z filmu Přítelkyně pana ministra, nebo večerní vyšívané z 50. let. Ve sbírce paní Ireny je i několik svatebních šatů, z nichž jedny nikdy svému účelu neposloužily.

Unikát poznáte podle patentek a zipů

Všechny modely ze Šatníku paní mlynářky jsou originály. Stejně tak doplňky. Originální model se podle jejích slov dá najít i v second handu, stačí se jen správně dívat a umět hledat. Originál se pozná například podle patentek nebo zipů, ale i podle způsobu šití, entlování a podobně. Šaty ale na přehlídkách i při nejlepší péči trpí, a proto se je postupně rozhodla nahrazovat kopiemi.

Znáte fascinátor?

Jen dobové, a pokud mají svůj příběh, je znám původní majitel, příležitost, proč byly šaty a doplňky vyrobeny, tím lépe. Jedinou výjimkou je několik fascinátorů, které si Irena Hellerová sama vyrobila. Že nevíte, o čem je řeč? Fascinator je módní doplněk, který se umisťuje do vlasů. Jeho podoba může být velmi různá, často ale připomíná menší extravagantní klobouček, čelenku či jinou ozdobu do vlasů. Bývá ozdoben peřím, korálky, stuhami, někdy síťkou nebo jinými ozdobami. Nejčastěji se připevňují jako hřeben, sponka nebo třeba na čelence.

Víte, že...

...pojmenování fascinátor pochází z angličtiny a je odvozeno od slovesa »to fascinace«, tedy fascinovat?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.