Unikátní nález hrobu: Milence pohřbili zaživa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Unikátní nález hrobu: Milence pohřbili zaživa!

Žena objala svého milovaného, čelo přitiskla k jeho hlavě.
Žena objala svého milovaného, čelo přitiskla k jeho hlavě. (Foto ara)

Láska až za hrob? Naprosto a doslova! Milující žena vlezla za zesnulým mužem do hrobu, pevně ho objala a nechala se pohřbít. I po třech tisíciletích archeology pořádně dojala.

Badatelé odkryli hrob s romantickým příběhem na západní Ukrajině, u obce Petrykiv, už před pár lety. Teď zveřejnili detailní studii celého pohřebiště z tzv. vysocké kultury doby bronzové. Oba byli ozdobeni bronzovými šperky, u hlav měli keramickou mísu, džbán a další keramiku.

„Je to jedinečný hrob, muž a žena tam leží v pevném objetí, hledí si do tváře, čela se dotýkají,“ konstatuje profesor Mykola Bandrivskij, který studii petrykivských hrobů, a zejména milujících párů, vedl. Vysocká kultura podle něj často pohřbívala podobně něžně, třeba ruku v ruce, ovšem nový nález v tomto ohledu všechny předčí. Čerstvá vdova musela do hrobu vlézt dobrovolně a sama manžela obejmout, své nohy mu skrčila na jeho. Mrtvé tělo by podle konzultovaných patologů takto umístit nešlo. Patrně požila nějaký jed, a zemřela tak v objetí s milovaným.

„Udělala to dobrovolně. Snad nechtěla žít s jiným mužem, zvykat si na nový život, tak si zvolila smrt s manželem,“ dodává Bandrivskij. V pozdní době bronzové Evropané věřili ve věčný život a i jinde se někdy manželé pohřbívali společně. „Ale ve vysocké kultuře byly páry pohřbeny tak, aby byla znát něžnost a vzájemná náklonnost.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.