Britští potápěči, co objevili thajské hochy: Nejsme žádní hrdinové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Britští potápěči, co objevili thajské hochy: Nejsme žádní hrdinové!

Parta britských potápěčů se už vrátila domů, na letišti měli tiskovou konferenci. Rick Stanton vlevo. < Hochy po 9 dnech objevili Rick Stanton a John Volanthen.
Parta britských potápěčů se už vrátila domů, na letišti měli tiskovou konferenci. Rick Stanton vlevo. < Hochy po 9 dnech objevili Rick Stanton a John Volanthen. (Foto Reuters)

Potápěčům vracejícím se ze záchranné operace v thajské jeskyni se na londýnském letišti Heathrow dostalo patřičnému přivítání hrdinů. Sami se tak ale necítí.

„Nejsme hrdinové. Ba naopak, prostě pořádně kalkulujeme, a to v klidu,“ uvedl na tiskové konferenci John Volanthen (47). „Věděl jsem, že máme dobrý tým, dobrou podporu od thajských úřadů, jeskyňářské komunity i záchranářských organizací, byly to ty nejlepší předpoklady,“ dodává Rick Stanton (57). Právě oni dva uvězněné malé fotbalisty objevili. „Napřed to bylo samozřejmě vzrušení a úleva, že jsou stále naživu a všichni,“ popisuje první pocity při vynoření u hochů Stanton. „Vypadali zdravě, dali jsme jim nějaké svítilny navíc, ale světlo ještě měli.“

A jak zvládali náročnou operaci v takovém stresu? „Byl tam velký chaos, ale to jsme nevnímali, soustředili jsme se na naše úkoly, krok za krokem, dokud jsme nedosáhli úspěchu.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.