Není sůl jako sůl: uzená, himalájská, černá i bambusová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Není sůl jako sůl: uzená, himalájská, černá i bambusová

 (Shutterstock)

Bez soli to nejde v žádné kuchyni. Jistě běžně používáte sůl kamennou nebo mořskou, ale stojí za to vědět i o jiných druzích této nepostradatelné přísady do pokrmů. Třeba o velmi zdravé růžové soli z Himálaje nebo té, která se ručně sbírá z mořské hladiny.

I tak obyčejná věc, jakou je sůl, může mít zajímavý původ. Základní druhy, s nimiž jste se nejspíš již setkali a možná je i používáte, představuje sůl kamenná, sůl mořská a sůl vyrobená ze solanky. Tyto běžné druhy se dělí podle toho, jak se vyrábějí.

Z MOŘSKÉ VODY

Získávání soli z mořské vody je nejstarším postupem, jak se dopracovat k bílým krystalkům, jimiž dochucujeme jídlo. Proces probíhá tak, že se mělké nádrže naplní mořskou vodou a odpařováním na slunci a proudícím vzduchu sůl postupně krystalizuje. Mořská sůl se často ještě dál obohacuje o příchutě, můžete tak mít sůl lanýžovou nebo ibiškovou atd.

Uzená sůl, která se udí podobně jako jiné suroviny, není specifickým druhem soli jako takovým, jedná se obvykle o mořskou sůl, která jen prošla procesem uzení. Je oblíbená u gurmánů a používá se jen k dochucování pokrmů, stejně jako ostatní vzácné druhy solí, které určitě nesypte po lžících do vody, která se vaří na těstoviny.

ZE SOLNÝCH DOLŮ

Kamenná sůl se těží v dolech nebo povrchových lomech, které se nacházejí v blízkosti solných jezer nebo v mořských lagunách či zátokách, které se přírodním způsobem oddělily od otevřeného moře. I kamenná sůl se dále upravuje, mele, prosévá a čistí.

Dalším typem soli je sůl vakuová, která se získává z nasyceného solného roztoku, tzv. solanky z podzemních solných nalezišť, a to procesem zvaným rekrystalizace.

Z HIMÁLAJE RŮŽOVÁ

Růžové zbarvení je typické pro sůl himálajskou, těženou v panenské přírodě himálajských hor. Tato sůl se už pomalu probojovává i do českých kuchyní. Typické zbarvení je způsobeno vysokým obsahem oxidu železitého a tato sůl obecně obsahuje velké množství zdraví prospěšných minerálů. Při jejím získávání navíc není používána chemie, je tak často brána za zdravější variantu solení. Cenově je přirozeně výš než běžné druhy soli, kilogram pořídíte za přibližně 60 korun a dráž.

SOLNÝ KVĚT

Vzácná je ručně sbíraná sůl Fleur de Sel, nazývaná také solný květ nebo královna solí. Kde se sbírá? Ve velmi horkých a větrných dnech krystalizuje na mořské hladině, setkáte se se solným květem pocházejícím z Francie, Španělska nebo Velké Británie. Cena odpovídá náročností získávání, přesahuje 1000 korun za kilogram!

ČERNÁ S VŮNÍ PO VEJCÍCH

Nazývá se černá, ale její barva je spíše růžovo-šedá. Jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl, kterou koupíte i u nás, a to za cenu kolem 30–40 korun za 100 g. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu. Používá se pro ni také označení kala namak nebo sanchal. Má výraznou příchuť i vůni připomínající vejce, a to díky siřičitanovým složkám.

Setkat se můžete také s korejskou bambusovou solí, která se nazývá jukyom. Ta se vyrábí specifickým způsobem. Bambusový stonek se naplní mořskou solí, upěchuje jílem a poté se peče. Tento postup údajně sůl zbavuje nečistot a do soli se z bambusu a jílu naopak dostávají prospěšné látky. I tuto sůl u nás již můžete sehnat, a to za cenu kolem 100 korun za 100 gramů.

Hledejte na obale

Na každé soli musí být uvedeno složení podle použitých surovin a přídatných látek. Minimální obsah soli v sušině jedlé soli činí 97 %, v soli s jodem dokonce 98 %. Minerálních příměsí, jako jsou uhličitany, sírany vápníku, sodíku a hořčíku a podobně, v nich nesmí být více než 2 %. Pokud jde o sůl obohacenou například bylinkami, sušenou zeleninou či kořením, podíl soli se snižuje, ale neměl by klesnout pod
70 až 80 %.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.