Řezník v celou zabije krávu, na obchůzku vyjde smrťák...Tyhle hodiny tikají už 240 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Řezník v celou zabije krávu, na obchůzku vyjde smrťák...Tyhle hodiny tikají už 240 let!

Nejstarším exponátem jsou celodřevěné jednoručičkové hodiny z konce 17. století. Poháněny jsou původními kamennými závažími.
Nejstarším exponátem jsou celodřevěné jednoručičkové hodiny z konce 17. století. Poháněny jsou původními kamennými závažími. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Hodiny, kam oko dohlédne! Ve zlínském muzeu na návštěvníky čeká 60 originálů, vyrobených od konce 18. do závěru 19. století. Pocházejí jak z Česka, tak z německého Schwarzwaldu. A je opravdu na co se dívat.

Hodiny závěsné a skříňkové, s hracími píšťalovými mechanismy, tanečními figurkami, skleněnými zvonky nebo ciferníky s lidovým dekorem... To vše je nyní k vidění ve Zlíně.

Melodie a figurky

V celou hodinu se například začnou trkat dva kozli, řezník začne zabíjet krávu, voják vykročí na vartě, mnich zazvoní zvonem. Za vrchol řemeslné zručnosti jsou považovány píšťalové hodiny s dřevěným hracím válcem, které hrají různé melodie. Součástí mnoha vystavených hodin, které se začaly vyrábět kolem roku 1780, jsou i různé pohyblivé figurky. 

Ucelená sbírka

Unikáty zapůjčil sběratel Miloš Klikar, který se hobby věnuje již 30 let. „Cenné je, že sbírka je ucelená. Jsou zde zastoupeny všechny příklady výroby z jižního Německa a Čech. První zvonkohry se skleněnými a poté kovovými zvonečky,“ přiblížil kurátor výstavy Patrik Pařízek (29).

Kdy a za kolik?

Kde: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně do 20. května

Kdy: úterý až neděle od 10 do 17 hodin

Za kolik: 59 Kč, snížené 39, rodinné 129 Kč

Oblíbené »polodřeváky«

Z větší části dřevěné hodiny byly hlavně v 19. století nejběžnějšími hodinami v domácnostech středních vrstev. Měly kovová kolečka, dřevěný skelet a populární dekor pro oblast, kde vznikaly. Z Německa se vyvážely.

Vývoj hodin

S mechanickým strojkem přišli v 11. století první Arabové. Pracoval za pomoci závaží a hnacího kola. Číňané vynalezli první hodiny s krokovým mechanismem. Peter Henlein z Norimberka přišel v roce 1510 s pružinovým strojkem. Umožnil tak výrobu menších hodinek. V roce 1656 se v Dánsku objevily první kyvadlové hodiny. Vídeňský hodinář de Löhr sestrojil v roce 1875 »automatické« hodinky, které si natahoval sám jejich majitel.



Přečtěte si
ivoadler
13. 5. 2018 • 16:24

Je to blbá reklama, ale ocenil bych, kdyby v celou řezník zabil krávu a do hodiny by zavoněla svíčková.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.