Senátorka Janáčková: Chtěla střílet cikány, teď je sama v palbě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Senátorka Janáčková: Chtěla střílet cikány, teď je sama v palbě

Trestní oznámení podaly romské organizace a několik jednotlivců, mj. zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová a novinář a politik Petr Uhl.
Trestní oznámení podaly romské organizace a několik jednotlivců, mj. zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová a novinář a politik Petr Uhl.  (ČTK)

PRAHA – Na kobereček si včera pozval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) senátorku a místopředsedkyni výboru pro lidská práva Lianu Janáčkovou (nezávislí), aby vysvětlila své výroky na adresu cikánů. Odstoupit z funkce nehodlá. Nyní bude ale čelit trestnímu oznámení, které na ni včera podaly romské organizace.

Liana Janáčková se v Senátu omlouvala za situaci, kterou způsobila svými výroky na adresu cikánů. Omlouvala se ale i „bílým Čechům“ za to, že jako starostka ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky nechává z jejich daní opravovat a uklízet romská obydlí. „Za to, že uklízíme a opravujeme domy nebo obydlí Romů, se spíš musím omluvit bílým, respektive lidem, kteří žijí slušně,“ řekla Janáčková. „Neustále se snažíme tam uklízet, opravovat domy, ale bohužel je to mrhání veřejnými prostředky.“

Senátorka vyvolala pozdvižení díky výrokům na adresu cikánů žijících v ostravské osadě Bedřiška. „Já už ty cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela jenom mít ten dynamit a odstřelit je“ … „Nesouhlasím s jakoukoliv integrací cikánů, bohužel, jsem rasistka. Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno... Klidně to budu křičet do celého světa,“ tak se Janáčková vyjádřila o cikánech na loňské besedě se starousedlíky z osady.

A právě kvůli tomu na ni bylo včera podáno trestní oznámení pro podezření z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Kdo jsou cikáni?

  • Jejich celkový počet na světě je odhadován na 8 až 10 milionů.
  • Prapůvodní skupina předků cikánů, která se vydala z Indie putovat po Evropě, byla velmi malá a čítala méně než 1000 osob.
  • V genetickém kódu cikánů je »zapsáno«, že základní populace jejich předků se vytvořila v době před nějakými 32 až 40 generacemi. To znamená, že několik málo rodin, jimž cikáni vděčí za svůj původ, se vynořilo teprve před 800 až 1000 lety.


Čtěte více v dnešním (19.7.2007) tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.