David Hrabal zasvětil život psům: Naše uštěkaná chlupatá rodina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

David Hrabal zasvětil život psům: Naše uštěkaná chlupatá rodina

Rodinka pěkně pohromadě. Vzadu boxy, kde chlupáčci spí, a karavan, kde bydlí zase lidská část »smečky«.
Rodinka pěkně pohromadě. Vzadu boxy, kde chlupáčci spí, a karavan, kde bydlí zase lidská část »smečky«. (Foto Aha! – David Malík)

Prohnalo se kolem vás v Jizerských horách psí spřežení? Táhlo saně a na nich stál chlap? Rozhodně se vám to nezdálo a určitě to byl David Hrabal se svým týmem chlupatých maratonců. Je to pán hor, musher. Začal s jedním psem a dnes jeho rodina čítá 20 členů, tři lidské a 17 psích! Máme rok Psa, tak kdy jindy prožít a napsat tuhle reportáž.

Když přijedete v Příchovicích nedaleko Kořenova ke dvěma přívěsům na kraji vesnice, uvítá vás štěkot celé smečky psů husky. Jsou sice přivázaní, vzbuzují ale respekt, raději se k nim nepřiblížíme. „Klidně si je pohlaďte,“ vybídne přátelsky David Hrabal, obyvatel jednoho z přívěsů a majitel chlupáčů. Dnes není den, kdy se chci nechat sežrat, projede mi hlavou. „Oni na vás štěkají, protože je nedrbete,“ vysvětlí a za chvíli už běhám kolem a snažím se mazlit s každým rovnoměrně, aby to žádnému z nich nebylo líto.

První pes šel do paneláku
„Za měsíc to bude šest let, co jsem si pořídil prvního pejska, prvního sibiřského huskyho. Tenkrát ještě do paneláku. Chodil jsem v zimě po horách, hodně jsem běhal a hledal jsem psa, který to zvládne se mnou,“ vypráví David. O závodění se spřeženími tehdy věděl z doslechu, beztak takové ambice neměl. Jakmile si ale k jízdě se psy přičichl na kole a koloběžce, šlo to rychle. „Za těch šest let jich mám 17. Šlo to pak už samo. Zjistíte, že dva na kole jedou rychleji, tak si pořídíte tříkolku, na které se trénuje a závodí. A tam už samozřejmě jedou líp tři, a když chcete závodit, tak v této kategorii je lepší mít čtyři. A pak to začalo nabývat geometrickou řadou, teď jsme si naposledy nechali šest štěňat najednou,“ popíše vývoj koníčku, ze kterého se stala životní vášeň. Některé hafany si koupili ze zahraničí, jiní jsou už vlastní. Mají totiž chovnou stanici.
Manželka jezdí také
Co na to říká manželka Pavla? Ta se ráda projede taky. „Potkali jsme se, když jsem měl jednoho psa a ona taky. Já za to vlastně ani sám nemůžu, můžeme za to oba. Měla mě zastavit,“ směje se David. Kvůli závodění změnili celý svůj život. Přes zimu bydlí i s dvouletou dcerou Amálkou v karavanu právě v Příchovicích, kde mají skvělé podmínky k trénování a kromě toho i vozí zájemce. Skiareál U Čápa rolbou upravuje tréninkové tratě a pozemky zapůjčila místní obyvatelka. Kraj jim učaroval natolik, že se sem z Kolína, kde je pro ně málo sněhu a příliš teplo, dokonce odstěhují.

 

Kde spí
Dokážou převézt 16 psů v 16 boxech na autě. Tam v noci i spí, tam se těší. Každý tam má svůj boxík s dřevitou vlnou, která oproti slámě nepráší. Mají tam teplo, soukromí, klid.

 

Netradiční jména
„V chovatelské stanici jsme se rozhodli, že budeme originální, abychom se odlišili od všech ostatních. Takže jsme jim začali dávat jména po alkoholu. Baileys, Absolutku, Amundsena. Velmi často jim ale říkáme jinak, než jaké jsme jim dali alkoholové jméno. Celým jménem se jmenuje Absolut Lovely Girl, takže jí říkáme Láva. Amundsen je Amík.“

 

Krmení
Mimo tréninky, přes léto, se krmí jednou denně. Jsou ve svých výbězích a nedělají nic, odpočívají. Jakmile je +15 stupňů, tak se nejezdí, bylo by jim moc vedro. V tréninkovém režimu ráno dostanou snídani, dvě kila masa a granule, litr vody na psa k tomu. Dvě hodiny před tréninkem kilovku masa rozmočenou ve vlažné vodě, mají vlastně polévku, aby se napili. K večeři opět dvě kila masa s granulemi. Tedy pět kilo masa a čtyři kila granulí na den.

 

Jak se řídí pes
Pokyny dává ústně. Dží pro odbočení vpravo, Ho pro odbočení vlevo, Go pro jeď a stůj. Zastavuje se pomocí dvou brzd na saních, na které si stoupne, případně jako třetí možnost vyhodí kotvu.

 

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.