Atrakce: Domažlice v noci hlídá ponocný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Atrakce: Domažlice v noci hlídá ponocný!

Roman Holub coby domažlický ponocný.
Roman Holub coby domažlický ponocný. (pro Aha! – Vladimír Vlk)

DOMAŽLICE – Má hlas jako zvon! Roman Holub (34) z Domažlic je zřejmě jediným ponocným v České republice. Každý pátek a sobotu večer vyráží na pochůzky po centru Domažlic. Obejde část místního náměstí a do tří světových stran zazpívá píseň starou několik desítek let.

Má hlas jako zvon! Roman Holub (34) z Domažlic je zřejmě jediným ponocným v České republice. Každý pátek a sobotu večer vyráží na pochůzky po centru Domažlic. Obejde část místního náměstí a do tří světových stran zazpívá píseň starou několik desítek let.

„K práci potřebuji uniformu vysloužilého vojáka z dob Rakouska-Uherska. Nesmím zapomenout na halapartnu a troubu, kterou se hlásí, jaká hodina odbila. No a samozřejmě musím mít lucernu, abych se mohl dorozumět se ženou ve věži,“ popisuje Roman Holub.

Jaroslava Holubová si práce manžela váží. „Já s ním sice nezpívám, ale rozhodně mu fandím a podporuji ho,“ říká. Aby ne, protože ponocný byl dříve velmi váženou osobou. „Byl to vlastně takový městský strážník, měl mnoho povinností. Třeba aby v noci obešel město a zjistil, jestli někde nehoří. Prostě zajišťoval bezpečnost a lidé tak mohli v klidu usínat,“ říká Zdeněk Peroutka, zakladatel tradice ponocného v Domažlicích. Poslední ponocný tady chodil před více než čtyřiceti lety.

Ten současný je spíše atrakcí, ale Roman Holub bere tuto práci velmi zodpovědně. „Musím být hlasově v pořádku a třeba překřičet i ta auta, co tu jezdí,“ směje se Holub. A má také jedno varování pro svobodné. Podle tradice ta, která sfoukne jeho lucernu, se do roka vdá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.