Tyhle loutky vyřezával kmotr Mikoláše Alše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tyhle loutky vyřezával kmotr Mikoláše Alše!

Mikoláš Sychrovský byl mimořádně zručný řezbář. Etnograf Jan Kouba ukazuje jeho betlém.
Mikoláš Sychrovský byl mimořádně zručný řezbář. Etnograf Jan Kouba ukazuje jeho betlém. (Foto Aha!: Vlaďka Hradská)

S jeho loutkami křižovaly kočující rody loutkoherců v 19. století české země. Mikoláš Sychrovský (1802–1881) byl prvním známým řezbářem marionet u nás. Starobylé postavičky byly poprvé v historii k vidění na ucelené výstavě.

Zaměstnanci Prácheňského muzea nyní starobylé postavičky zmapovali. „Některé jsou z Moravského zemského muzea v Brně, několik jich máme v depozitáři, většina je ale v držení soukromých sběratelů,“ prozradil etnograf muzea Jan Kouba. Podle odborníků jde o nejcennější české loutky, kterých se mnoho nedochovalo. „Sychrovský jich vyřezal za svého života stovky. Hráli s nimi Kočkové, Kopečtí, Lagroni i Dubští. Ti všichni si pro ně jezdili do Mirotic. Sychrovský byl mimořádně pracovitý,“ dodal Kouba s tím, že loutky tohoto řezbáře se vyznačovaly umírněností, realistickým výrazem a řemeslnou zručností.

Loutkářství bylo v 19. století velmi rozšířené. Díky tomu vznikla v Čechách tradice, která nemá v okolních státech obdoby. A velkou měrou se o ni zasloužil právě řezbář Mikoláš Sychrovský z Mirotic, jenž se později stal kmotrem dalšího věhlasného umělce. Ke křtu nesl pozdějšího slavného malíře Mikoláše Alše, který po něm dostal křestní jméno.


Víte, že české loutkářství bylo předloni zařazeno do seznamu nehmotného kulturního dědictví Unesco?

Setkání loutek
V jihočeské obce Mirotice nemají své kořeny jen Mikolášové Sychrovský a jeho kmotřenec Aleš, narodil se tam i tenorista a hudební skladatel Benedikt Žák, jenž byl přítelem samotného Mozarta. Ovšem v obci žil i nejznámější kočovný loutkář Matěj Kopecký. I díky tomu jsou Mirotice »loutkářskou velmocí« a na počest těchto osobností




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.