Proti stresu jsou brambory a plyšáci! Známe i další objevy roku 2017 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Proti stresu jsou brambory a plyšáci! Známe i další objevy roku 2017

Plyšový kamarád pomáhá proti stresu.
Plyšový kamarád pomáhá proti stresu. (Archiv firem)

Neměli jste v uplynulém roce čas sledovat, co se »šustlo « na vědeckém poli? Nevadí! Hned zkraje roku nového vám přinášíme přehled těch nejzajímavějších zjištění a objevů. Některé z nich vám mohou usnadnit život, budou užitečné a jste jistě rádi, že rozšíří vaše obzory, jiná jsou naopak tak absurdní až bizarní, že nad nimi jen zakroutíte hlavou.

Štvou vás politici? Pořiďte si plyšáka
Plyšový medvídek, symbol dětství, vstupuje mnohem častěji do života dospělých. Je svědectvím sentimentality? Uklidňujícím předmětem, fetišem nebo důkazem nezralosti? „Málokdo to přizná, nicméně mnoho dospělých má plyšové hračky,“ potvrzuje Catherine Pierrat, psycholožka specializující se na dětství. „U dětí je to jakýsi přemosťující předmět. Vazba mezi domovem a vnějším světem. Prostředek, jak přijmout postupné oddělování od matky,“ říká. U dospělého je to ale trochu jinak: plyšák už neslouží jako vazba, ale zachovává si svou uklidňující funkci. „Plyšák nás chrání před těžkostmi života, aniž bychom si to uvědomovali. Neznamená nezralost, spíše je symbolem emocí, které skrýváme v hloubi duše. Sentimentální návrat do dětství,“ uzavírá Pierrat. Pod tlakem hektické doby, cynismu politků i katastrofických zpráv z médií je možná pěkný medvídek docela dobrou kompenzací neosobnímu světu. Zda si ale studii objednal výrobce hraček, deník Le Figaro neuvádí…
Resumé: Proti české prohnilé politické scéně si pořiďte aspoň tři obrovské medvědy a jednoho megaslona. Třeba vás to z té skepse dostane.

Proč ženy mrkají častěji
Není se čemu divit, vždyť svůdným mrkáním něžné pohlaví často uhání své pánské protějšky. Dle výsledků italských studií mají ženy kvůli kolísající hladině estrogenu sušší oči a mrkají tak dvakrát častěji, než muži. V čem jsou naopak pozadu, jsou kroky. Dámy jich za den udělají »jen« 4 908, muži o tisícovku víc.
Resumé: Pánové, dáma na vás nemrká, protože by vás chtěla klofnout. Má jen suché oči! Studie dokazuje, že jste to naopak vy, kdo si ženskými může nohy uběhat.



Dinosauři byli mazliví sympaťáci
Kdepak nerudní a nesnášenliví ještěři! Ani samotáři, dinosauři žili velmi společenským životem. Zjistili to loni vědci, když zkoumali kostry pravěkých zvířat v jejich hnízdech. Tulili se k sobě, zahřívali se. Tak byli nalezeni v poušti Gobi pod silnou vrstvou sopečného prachu. „Jde o úžasný objev, protože ukazuje, že se jednalo o zvířata žijící společně v hejnech jako současní ptáci,“ uvádí Stephen Brusatte z Edinburské univerzity. „Také měli peří, i když nedokázali létat. Sloužilo jako tepelná izolace i k tomu, aby se mohli navzájem předvádět,“ dodává Mike Benton z Bristolské univerzity. „Až později v historii Země začalo peří sloužit jako pomůcka k létání ptáků.“ Ve skupině měli výhodu v podobě vyšší úspěšnosti při sběru potravy, snížení hrozby od predátorů a vyšší šance na páření.
Resumé: Objímejte se, dělali to už dinosauři!

Slepé střevo není zbytečné
Studie americké Midwestern University ukázala, že slepé střevo rozhodně není k ničemu. „Lidé, kteří mají apendix, se mnohem lépe zotavují po nemoci, obzvláště pak z různých trávicích obtíží,“ uvádí profesor Heather Smith, který výzkum vedl. Slepé střevo prý zvyšuje obranyschopnost organismu proto, že napomáhá množení přátelských bakterií v trávicím traktu.
Resumé: Když vám někdo řekne, že jste střevo, není to nutně urážka. Berte to tak, že jste užiteční.

Poslední ve frontě u kasy? Jen žádnou paniku! Vyčkejte…
Frustrující situací, kdy nakupující uvízne na konci nepostupující fronty, zatímco sousední řada se hýbe a zákazníci jsou úspěšně odbavováni, se zabývali vědci z Harvardské univerzity. Přesouváme se bez přemýšlení, protože nesneseme pocit být poslední. Je zajímavé, že předposlední člověk už tento pocit většinou nemá! Úměru úspěšnosti, že budeme dříve odbaveni, ale náš krok nemá. Zpravidla se zadrhne po chvíli vedlejší fronta. „V průměru ale ti, co přešli do jiné fronty, čekali o 10 % déle, než kdyby zůstali v původní řadě. Ti, co frontu změnili dvakrát, čekali dokonce o 67 procent déle, než kdyby se nehnuli,“ uvádí studie. Výsledky jsou dobré pro podklady managementu v obchodech. Když se zaměří na nakupující v zadních pozicích fronty, mohou ještě leccos prodat, nabídnout, když nespokojence a nedočkavé nakupující osloví.
Resumé: Kontrolujte soupeře zezadu, nic vám neuteče.

Další přelomové obejvy najdete v Nedělním Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.