9 nových divů světa, pro které jsme nenašli dost odvahy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

9 nových divů světa, pro které jsme nenašli dost odvahy...

Střecha nad Manhattanem
Střecha nad Manhattanem (Foto Reuters, ara)

Svými nápady překvapili svou dobu a nenašli pro ně pochopení. Svět mohly zdobit další desítky architektonických skvostů, u těchto ale zůstalo jen u velkolepých plánů. Vybrali jsme devět tzv. divů světa, které nikdy nikdo nepostavil. Z nové knihy Phantom Architecture od Philipa Wilkinsona.

Vítězný slon

Architekt Charles-Francois Ribart de Chamoust navrhl pětipatrovou budovu ve tvaru slona v roce 1758 na počest krále Ludvíka XV. Chobotnatec měl reprezentovat válečné vítězství a symbolizovat návrat z vyhraných bitev. Slon by stál na slavné Champs Elyseés v Paříži a z chobotu by mu tryskala voda. V jednom patře byl v návrhu sál pro celý orchestr, uši měly fungovat jako megafony, aby si hudbu užila i veřejnost.

Kenotaf pro Isaaca Newtona

V roce 1784 Etienne-Louis Boulle odmítl tradiční rokokový styl a prosazoval architekturu »čisté geometrie «. Navrhl hrobku pro Isaaca Newtona jako dokonalou kouli o průměru 152 metrů. Kdyby ji postavili, stala by se v té době nejvyšší budovou světa.

Hyperdům

Vejde se do něj 120 tisíc lidí spolu se službami a pracovními místy pro ně, tyčí se nad vodou. Rem Koolhaas tento zdánlivý architektonický zmatek navrhl v roce 1996 jako možné řešení bytové krize v Bangkoku.

Střecha nad Manhattanem

Richard Buckminster Fuller byl fascinován dómy a jeho nápady byly na svou dobu až příliš odvážné. Dóm o průměru 3,2 km měl zakrýt i 443 m vysokou Empire State Building. A jak ho to vlastně napadlo? Nejenže by obyvatele ochránil před vlivem přírodních vlivů a vytvořil příjemné stálé klima, ale také by zmírnil tepelné ztráty budov a domácností. Jenže v roce 1968 tento plán do oka nikomu nepadl a zůstalo jen u nápadu.

Watkinsova věž

Sir Edward Watkin chtěl zviditelnit londýnskou čtvrť Wembley, a to prostřednictvím nové Eiffelovky. Kontaktoval proto jejího architekta Gustava Eiffela a nabídl mu, aby postavil věž další, o 61 metrů vyšší. Ten ale odmítl a Watkin tak vyhlásil soutěž o jiný návrh. Ten vítězný stál na osmi nohou a v patrech měl restaurace, divadla, sály, hotel, a dokonce i sanatorium. Stavět se začalo v roce 1892, zůstalo ale jen u jednoho patra.

Pyramidový hřbitov

S rychlým plněním londýnských hřbitovů přišel problém, kam další těla umístit. Thomas Wilson v roce 1831 našel řešení v 94 patrové pyramidě na 7 hektarech, do které by se vešlo až 5 milionů nebožíků. Součástí by byla i kaple a ubytování pro správce, údržbáře a hrobníka. Projekt ale nikdy nebyl realizován, protože ho neschválily úřady.

Asijské zahrady

Skleněné »farmodrapy« navrhl Vicent Callebaut jako řešení pro čínské město Šen-čen, které se potýká s přelidněním. Na jednotlivých patrech by mohly žít celé komunity a pěstovat si vše samy.

Tribune Tower

Brněnský rodák Adolf Loos po sobě mohl zanechat památku i za mořem v Chicagu, jen kdyby jeho návrh zvítězil v soutěži na Tribune Tower. I když nevyhrál, jeho design vyvolal největší diskuze. Mrakodrap z černé žuly ve tvaru klasického sloupu s patkou i hlavicí měl mít 33 pater.

Restaurace v oblacích

Pomalu otáčející se budova měla být vysoko nad těmi ostatními v Chicagu. Designér Norman Bel Geddes chtěl, aby architektura byla živá, a tím se o to snažil. Tři patra restaurace byla navržena tak, aby netvořila stálý stín, který by se ale strávníkům střídal se sluncem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.