Marek Vašut otevřel ostrov lemurů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marek Vašut otevřel ostrov lemurů

První variové se v pražské zoo objevili v r. 1993. Jejich původní domovinou je Madagaskar a patří k ohroženým druhům. Marka Vašuta na svém pražském ostrově přivítali s nadšením.
První variové se v pražské zoo objevili v r. 1993. Jejich původní domovinou je Madagaskar a patří k ohroženým druhům. Marka Vašuta na svém pražském ostrově přivítali s nadšením. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Opičí ostrov pro lemury vari včera v pražské zoo slavnostně otevřel herec Marek Vašut. Pět samců, jeden černobílý a čtyři červení, kteří nyní ostrov obývají, herce přivítalo vlídně a nebáli se osobního kontaktu. Ani herec nešetřil sympatiemi.

Nový domov si poloopice zpočátku zabydlovaly s rozpaky. Ubikaci ale nakonec přijaly jako své bezpečné území. Ráno se, jako všichni lemuři, vášnivě rádi sluní ve výběhu. Aby jim neunikl ani paprsek, přijímají slunce vsedě s rozevřenou náručí. Pěkně vyhřátí se pak lemuři jdou uložit k odpočinku na palandy. Teprve odpoledne a navečer se opět vydávají ven, aby se protáhli. V ohrožení pronikavě křičí. Specialitou pražské pětice je, že nesnáší psy, hlavně černé. „Když je vidí, utečou na vrbu a tam třeba hodinu hlasitě křičí, aby psy zahnali,“ říká zooložka Romana Anděrová. Lidi ale mají v oblibě. Zejména černobílý Zero (15) si rád sedá chovatelům na rameno nebo se nechává drbat.

Každý den si variové nejraději pochutnávají na směsi více než třiceti druhů ovoce a zeleniny. K tomu dostávají od ošetřovatelů vitaminové kuličky z instantní kaše, rostlinného oleje, vitaminů, minerálů, sójové mouky, drcených klíčků a špetky soli. Otevřením posledního ostrova zoo dokončila budování expozice »Vodní svět a opičí ostrovy«. Stala se domovem živočichů, kteří buď potřebují vodu a mokřady k životu, nebo pro které voda tvoří překážku. Expozice o celkové rozloze zhruba 800 m2 přišla na 3,5 milionu korun.

Opičí ostrovy obývají i chápani. Jejich mládě včera Marek Vašut pokřtil jménem Perla, a to na památku chápana, se kterým se osobně setkal v Jižní Americe.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.