Virus zabiják H5N1 znovu objeven - Ptačí chřipka se šíří dál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Virus zabiják H5N1 znovu objeven - Ptačí chřipka se šíří dál!

Do Nořína okamžitě vyjel tým policistů, během dne je následovali veterináři a vojáci.
Do Nořína okamžitě vyjel tým policistů, během dne je následovali veterináři a vojáci. (Aha! – Kateřina Kalibánová a Martin Přidal)

NOŘÍN – Divoké řáděné ptačí chřipky na Orlickoústecku pokračuje! Za oběť i člověku nebezpečnému viru tentokrát padla vesnice Nořín, která je vzdálená jen několik kilometrů od vísky Tisová, kde byla zákeřná nákaza zjištěna minulý týden.

Teď se musí vybít:
● 27 500 brojlerů
● 200 slepic, krůt a kachen

Na přítomnost smrtelného viru u rozsáhlého chovu brojlerů upozornily veterináře až testy, které udělali z povinnosti. Farma totiž leží v kritické oblasti deseti kilometrů od původního ohniska nákazy. „S tímto chovem se počítalo na porážku a do prodeje, a proto u něj musely být provedeny testy,“ prohlásil zástupce hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Přítomnost viru ptačí chřipky byla zjištěna včera v osm hodin ráno a už v 9.45 bylo potvrzeno, že se jedná o smrtelný typ viru H5N1, tedy o stejnou pohromu jako minulý týden v Tisové. Chovná farma s 27 500 brojlery patřila dokonce stejné firmě.

Obyvatelé v Noříně mají odhadem dvě stě kusů domácí drůbeže, která musí být vybita. Pravděpodobně největší škodu utrpí zdejší chovatel okrasného ptactva na statku s číslem popisným 5, který je jen několik málo metrů od napadené farmy. Na dvoře má totiž otevřené voliéry s přibližně osmdesátkou pestrobarevných papoušků.

„Máme všichni strach, ten virus je totiž nebezpečný a může napadnout i člověka, proč by se okolo toho jinak dělaly takové tance,“ svěřila se se svými obavami Aha! Kateřina Janotová. „My naštěstí žádnou drůbež doma nemáme, po dvorku nám pobíhá kočka a sousedka má koně, doufáme, že ho to taky nepostihne,“ dodala Janotová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.