Nemocná Anna (68) už 5. měsíc živoří v karavanu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nemocná Anna (68) už 5. měsíc živoří v karavanu!

Anna Kratochvílová živoří na půjčené zahradě v tomto přívěsu.
Anna Kratochvílová živoří na půjčené zahradě v tomto přívěsu. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Bez vody a elektřiny živoří v karavanu v Boru na Tachovsku už pátý měsíc Anna Kratochvílová (68). Vystěhovali ji z domu, kde je teď ubytovna. I když má již 9 let zažádáno o obecní byt, nedostala ho.

Přívěs stojí na zahradě, kam praží slunce. Nejsou tu stromy ani stín. „Vstávám už v pět, abych se nasnídala, umyla a dala psům. Už v osm je tu 35 stupňů a přes den tu mám i 60. V noci je naopak zima, že si musím vzít svetr,“ říká. Její útrapy už mají oběť. „Umřela mi Opice.

Tak jsem říkala černé kníračce. Naše strádání nevydržela,“ pláče Kratochvílová.
Ráda by měla nový domov. Ale přednost podle ní dostávají jiní. „Bývalá sousedka, Slovenka, už byt dostala. Po ní ještě nějací Rumuni. Město přitom tvrdilo, že byty drží pro lékaře,“ líčí nemocná seniorka.

Pomoc od města?
Místostarostka Boru Jana Šperková:
Jsi bezdomovec, tak si žij, jak chceš
*Paní Kratochvílová tvrdí, že jste před ní upřednostnili cizinku, která přišla o byt ve stejné době jako ona?
„Byty se průběžně přidělují tak, jak se uvolňují. Že byt nedostala? Prostě ho nedostala.“
*Blíží se zima, má naději?
„Dnes máte v každém městě spoustu lidí, kteří nemají kde bydlet. Člověk se musí sám o sebe postarat. Bezdomovců ve velkých městech je spousta, taky to nikdo neřeší a také se o ně nikdo nestará. Prostě jsi bezdomovec, tak si žij, jak chceš.“
*Kratochvílová tvrdí, že ji noví žadatelé přeskakují?
„Nemůžeme mít pořadník, protože žadatelů máme průměrně 150 měsíčně. Kdybychom se řídili pořadníkem, tak teď máme na řadě žadatele z roku 2007.“

Víte, že...
...Anna Kratochvílová má důchod 8770 Kč? Nájem bytu 1+1 stojí v Boru kolem osmi tisíc bez energií, volných je málo a je po nich velká poptávka, ve firmách tam pracují stovky cizinců. Sociální byty město pronajímá od 900 Kč za 1+kk bez energií.

Přečtěte si
kinki
13. 11. 2017 • 15:00

Liec si svoje komplexy kdesi inde, a nie na Slovakoch. Ti za biedu dotycnej pani nemozu.

-bello-
15. 8. 2017 • 12:31

Proč ji město vystěhovalo z bytu?Náhradu na jiný byt má, pokud o byt nepřišla neplacením nájmu.Na sociálních náhradách by pak na nájem normálně dosáhla a mnoho důchodců jedině tak přežívá . Takže paní , pokud neplatila má vlastně luxus.Obývá sama přívěs, netlačí se pod mostem. Tamní radnici se nedivím.Ovšem ubytovaných Slováků je tady jak hnoje, těm nefandím.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.