H5N1! Krocani jsou mrtví - Tady je zlikvidují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

H5N1! Krocani jsou mrtví - Tady je zlikvidují!

Včerejší úklid v areálu farmy završili záchranáři zapálením stohu slámy, ze kterého byla virem nakažená podestýlka pod drůbež.
Včerejší úklid v areálu farmy završili záchranáři zapálením stohu slámy, ze kterého byla virem nakažená podestýlka pod drůbež.

TISOVÁ/ŽICHLÍNEK – Masivní vybíjení chovu domácích opeřenců již skončilo. Mrtvá tělíčka bez mála osmi tisíc utracených zvířat z Tisové na Orlickoústecku nyní poputují do kafilérie poblíž obce Žichlínek.


Ta je vzdálená zhruba třicet kilometrů od místa, kde řádil smrtelný virus H5N1.

„Nebude to pro nás problém. Denně zpracováváme daleko větší kvanta materiálu,“ nechal se slyšet ředitel společnosti Asanace Žichlínek, Jan Nisák. Zároveň dodal, že pro kafilerii by nebylo problémem zlikvidovat i větší množství uhynulých zvířat. Kdyby se například začala vybíjet drůbež v širším okolí, kafilerie by začala pracovat ve zvláštním režimu.

Vyřešená je již i záhada jak se nebezpečný virus ptačí chřipky do chovu krocanů dostal. Začalo to tak, že odněkud přilétl pták nakažený touto smrtelnou nemocí a vlétl do seníku, kde uhynul. Kliknutím zvětšeteOdtud sláma putovala ve formě podestýlky do hal, kde byli krocani pěstováni. Likvidaci asi 6000 krocanů a více než tisícovky domácí drůbeže v obci ukončili odborníci již v pátek a nyní se soustřeďují na důkladnou dezinfekci zamořeného prostoru.

Podestýlku z pěti hal vyváželi během celého včerejška za pomoci bagrů do silážní jámy v areálu. Tu připravila armáda a vojáci ji vyložili plachtou. „Další plachtou se hromada přikryje a samovolně se zahřeje na více než 70 stupňů Celsia a případné viry chřipky se tak zničí,“ uvedl Aleš Černohorský z velení pardubických hasičů. V neděli přijde na řadu vymytí hal teplou tlakovou vodou a celou sanaci završí pondělní dezinfekce hal specializovanou firmou. Kliknutím zvětšeteDezinfekci musí být areál vystavený 24 hodin a lidé ve vsi nesmějí nejméně měsíc chovat žádnou drůbež. Myslivci kvůli ptačí chřipce sledují chování a zdravotní stav ptactva. Zejména se zajímají o kachny, labutě a racky. V případě, že by přišli na jakékoli změny, měli by informovat zdejší veterinární správu.

Objeví senákaza znovu?

Tato varianta je docela pravděpodobná, protože jak se nám podařilo zjistit, necelý týden před výskytem viru se v obci prodávala drůbež. „Tady na návsi se to prodávalo za sto třicet korun kus. Náhrada od státu za utracené je jen padesát za kus. Je dost možné, že si lidé nenechají utratit všechno, že něco »zašmelí«,“ nechal se slyšet jeden z místních obyvatel.


Autor: (nek)
Foto – Alexandr Malachovský, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.