Rodina Lenky (†36) promluvila: Největší podivnosti tragédie v Egyptě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rodina Lenky (†36) promluvila: Největší podivnosti tragédie v Egyptě!

Lenka už (†36) je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela!
Lenka už (†36) je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela! (Foto Reuters, Twitter, Facebook)

Byla ve stavu klinické smrti, nefungoval jí mozek a v noci na včerejšek selhalo i srdce. Lenka C. (†36) je třetí obětí útoku šíleného teroristy v hotelovém komplexu v Hurghadě, který se odehrál už 14. července. Ona bojovala 13 dní, a i když doktoři dělali, co se dalo, smrt odvrátit bohužel nedokázali.

Je třetí obětí útoku šíleného útočníka v hotelovém komplexu v Hurghadě, který se odehrál 14. července.

Ztratil dceru, poslední dva týdny prožíval obrovský strach, přesto stále věřil. Otec Lenky včera přesto dokázal promluvit a poděkovat všem lidem, kteří se jeho dítě snažili zachránit. „Chtěl bych poděkovat všem doktorům v Egyptě i českým lékařům. Všichni udělali maximum,“ řekl deníku Aha! Vladimír. Zárověň odmítá uvažovat nad tím, že by lékaři něco zanedbali.

„Žádné spekulace, prosím, nerozvíjejte. To nám nepomůže. Prostě to bylo tak, jak to bylo. Ministerstvo zdravotnictví žádné pochybení nenašlo, takže nemá cenu pátrat,“ pokračoval Vladimír, jehož včera v poledne přijel domů podržet i jeho syn Aleš, Lenčin bratr.

6 ran nožem

Ten už dříve popsal, co se na pláži v osudný den stalo. Jeho sestra prý ležela na zádech a muže, který vyběhl z moře, si všimla, až když byl u ní. „V první chvíli myslela, že je to masér nebo prodavač, který něco nabízí. Jenže on ji okamžitě bodl,“ řekl Aleš pro MF Dnes.

A jedna rána prý teroristovi nestačila. Jeho cílem bylo zabíjet. „Utrpěla asi šest bodných a řezných ran v horní polovině těla, na hrudi, na krku a na zádech,“ líčil bratr s tím, že se chtěla bránit, ﷯před útočníkem utéct, a otočila se proto zády.

Nemohli přijet
Za sestrou chtěl vyrazit, ale s otcem neměli platný pas. Vyrazila tak jen Lenčina maminka. „Stav sestry vypadal slibně, takže jsme chtěli doma vytvořit zázemí, až se vrátí. Ještě v neděli to vypadalo dobře, proto se matka v pondělí vrátila,“ řekl Aleš. Pak mu ale v ten den zavolal synovec (syn Lenky). „Její stav je kritický. Ani nemluví,“ řekl mu děsivou zprávu tři dny před smrtí.

Čekají na přepravu
Podle otce Vladimíra vyrazila Lenka na vysněnou dovolenou. „Byla teprve podruhé na dovolené u moře. Před tím jako dítě byla v Bulharsku,“ řekl otec, který se smiřuje s její smrtí. „Je to má dcera… Měla půl života před sebou. Jsme z toho všichni v šoku a teď čekáme na přepravu,“ řekl Vladimír, který vzkázal všem, kteří pomohli, velké díky. „Ať jde o cestovní kancelář, lékaře, ministerstvo či egyptskou stranu, za kterou přijel dokonce i prezident,“ dodal Vladimír.

Co bude dál?
Do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zda-li bude provedena pitva v Egyptě. Následně zahájí čeští diplomaté v místě potřebné kroky k repatriaci těla. Veškeré výlohy spojené s jeho repatriací pak pokryje cestovní pojištění zesnulé ženy.

Chtějí, aby Egypt platil

Ať už bude útok označen za terorismus, nebo ne, Egypťané by podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka měli zvážit vyplacení odškodného pro Lenčiny pozůstalé. Zákonný nárok sice nemají, podle českých úřadů by ale šlo o správné gesto. „Ta situace je výjimečná, proto jsme začali jednat s egyptskou stranou,“ potvrdil ministr Zaorálek. 

Velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová :
Maminka věřila, že bude v pořádku

Kolaps pacientky a její tragická smrt ambasadorskou otřásla. Tak jako všichni věřila, že Lenka má nejhorší za sebou. „Ta zranění skutečně nebyla kvalifikována jako vážná. Skutečností je, že až do neděle se zotavovala, její stav se zlepšoval,“ řekla Aha! velvyslankyně. Připomněla, že Lenčina maminka, která za dcerou přiletěla, se vrátila do Česka v neděli.

„Odjela s tím, že dcera již za pár dní přijede za ní,“ říká Veronika Kuchyňová Šmigolová. Pak však došlo k dramatickému zhoršení stavu. Se zesnulou Lenkou se ambasadorka v nemocnici několikrát setkala a povídaly si. „Byla to velmi milá a sympatická paní a mně je nesmírně líto, co se jí stalo,“ dodává k smutnému případu velvyslankyně.

Jak zabíjí SIRS

Tragický obrat Lenčina zdravotního stavu způsobil s největší pravděpodobností syndrom systémové zánětové odpovědi (SIRS). Při něm buď infekce, nebo vlastní imunitní systém, napadne postupně většinu orgánů postiženého.

Metabolismus se zhroutí, mozek začne otékat. Proto do něj neteče žádná krev a mozkové buňky odumřou. Po smrti mozku dojde k zástavě dechu a člověk je mrtvý. Takto vážně nemocní pacienti ale bývají napojeny na přístroje, ty tak tělo udržují v »chodu«.



Přečtěte si
vigela
28. 7. 2017 • 16:08

Pro rodinu je to tragédie. Upřímnou soustrast.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.