Špekáčky: Opékáte je správně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 16. července 2025

Svátek slaví Luboš, zítra Martina

Špekáčky: Opékáte je správně?

Velký test špekáčků již ve středečním Blesku!
Velký test špekáčků již ve středečním Blesku! (scom)

Konec školy se musí pořádně oslavit! Ideálně u třepotajících se plamínků táboráku, praskání dřeva a lahodné vůně právě dopečených špekáčků. Aha! vám poradí, jak je správně opékat...

Kvalita – půl úspěchu
Nezáleží jen na technice opékání, ale také na tom, jak kvalitní uzeninu máte. Měla by mít co nejvíce masa a jak její název napovídá, měla by obsahovat i drobné kostky špeku, které by neměly po nakrojení vypadávat.

Nezapomeňte nařezat
Než začnete opékat, nezapomeňte špekáček nařezat, aby se dobře propekl. Můžete buď použít klasiku – »na ježka«, nebo obvyklý kříž na koncích špekáčku protáhněte po celém jeho obvodu.

Jen nad uhlíky
Nikdy neopékejte špekáčky na přímém ohni. Správně se mají připravovat nad žhavými uhlíky. Sice je to zdlouhavé, ale pro opečený, šťavnatý špekáček důležité. Určitě neváhejte rozdělat velký oheň, abyste měli uhlíků co nejvíce.

Hlavně otáčet
Také nezapomeňte špekáčky pravidelně otáčet, aby se prohřály celé a opekly rovnoměrně. Zdání klame a nad uhlíky to taky dost pálí.

Bez topinky to nejde
K tradičnímu špekáčku je nejlepší topinka! Chléb ukrojte tlustý, aby se mohl nabodnout naplocho. Tak se nejlépe opeče.

Co je SOM?
Drůbeží strojně oddělené maso (SOM) svou strukturou masu neodpovídá. Jde o produkt, který se získává strojním oddělováním masa, které zůstalo na kostech při porcování kuřat (když se vyrábějí kuřecí řízky apod.). Vzniklá hmota je podobná mletému masu.

Bacha na buřty a podobné
Vypadají podobně, ale složením mohou být úplně jiné. Na opekáčky, buřty, buřtíky nebo jiné uzeniny podobných názvů se nevztahují žádné požadavky na složení jako u špekáčků. Pokud se vám taková uzenina dostane do ruky, prostudujte si pořádně složení.

Přečtěte si
zadnice
3. 7. 2017 • 11:08

Pořádné a chutné špekáčky? To bývalo před "demokracií" !!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry