Tohle je největší nákladní letadlo světa: Přistálo v Mošnově | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je největší nákladní letadlo světa: Přistálo v Mošnově

Letoun je největší svého druhu na světě.
Letoun je největší svého druhu na světě. (pro Aha! – Zdeněk Černý)

MOŠNOV – Na mošnovském letišti na Novojíčínsku včera přistál skutečný obr. Největší sériově vyráběné nákladní letadlo na světě Ruslan přepraví z Česka do korejského Soulu mohutné lodní hřídele.

Na mošnovském letišti na Novojíčínsku včera přistál skutečný obr. Největší sériově vyráběné nákladní letadlo na světě Ruslan přepraví z Česka do korejského Soulu mohutné lodní hřídele.

Ruskou chloubu doprovázelo z ukrajinského Kyjeva šest členů posádky a asi desítka mechaniků. Jen přípravy letounu a otevření obou dveří nákladového prostoru jim zabraly asi dvě hodiny. Nejdříve museli odklopit přední část letadla a postavit koleje až ven na plochu letiště. Palubní jeřáby mají nosnost »jen« 20 tun, a to na hřídele rozhodně nestačilo. Na pomoc tak musel přijet i autojeřáb. Ten usadil kolos s hřídelemi na koleje a pak centimetr po centimetru posunovaly motory hřídel do útrob letadla. „Jedna hřídel váží téměř padesát tun. Bude pohánět nákladní lodi 200 metrů dlouhé. Cena hřídele je kolem 600 tisíc dolarů (zhruba 12,3 milionu korun – pozn. red.),“ řekl Aha! ředitel pro výrobu lodních dílů společnosti Vítkovice Miloš Holý.

Tento způsob přepravy je výjimečný. Korejci si pro lodní hřídele poslali letadlo sami. Přeprava přitom bude stát téměř stejně jako samotné hřídele. „Většinou posíláme podobné výrobky lodní dopravou, je to nesrovnatelně levnější, ale zřejmě na to spěchají,“ dodal Holý.

Neexistuje mnoho letadel, která by něco podobného dokázala. Čtyřmotorový Ruslan má rozpětí křídel 73 metry a je dlouhý 70 metrů. Vysoký je jako sedmipatrový dům. Může přepravit až neuvěřitelných 150 tun nákladu. Do Koreje dokáže doletět bez mezipřistání.

Zajímavosti

Antonov An-124 Ruslan je v současné době největší sériově vyráběný vojenský transportní letoun. Vznikl v Antonovově konstrukční kanceláři, prototyp vzlétl 21. prosince 1982 v Kyjevě. S tímto letounem bylo ustanoveno 21 světových rekordů (mimo jiné v nosnosti – 171 219 kg, do výšky – 10 750 m a na vzdálenost – 21 180,92 km).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.