Švýcar střelil trofejní kus jelena siky: Nejmohutnější paroží světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Švýcar střelil trofejní kus jelena siky: Nejmohutnější paroží světa!

Švýcar J. P. Bourguard vedle uloveného trofejního jelena siky.
Švýcar J. P. Bourguard vedle uloveného trofejního jelena siky. (Foto Aha! – Jiří Čada, ara)

Složil jelena siku s nejmohutnějším parožím na světě. Za odlov v lesích u Velkého Meziříčí zaplatil švýcarský lovec osm tisíc euro, v přepočtu 216 000 korun. 

Více než 1300 trofejí ulovené zvěře za loňský rok teď vystavují myslivci ve Žďáru nad Sázavou. Světový rekordman mezi nimi však chybí. „Bodové hodnocení paroží odloveného siky je 328,20 bodů CIC což ho jednoznačně ve světovém měřítku řadí na úplnou špičku. Je úplně nejmohutnější na světě,“ tvrdí jednatel tamních myslivců Oldřich Sedlář (75).

Kdo zaplatil takouvou částku za odstřel jelena, jenž původně pochází z asijských oblastí Mandžuska, Japonska, Thajska, Vietnamu? Šťastným majitelem rekordní trofeje, jak se Aha! podařilo zjistit, se stal Švýcar J. P. Bourguard. Ten s trofejí ihned odcestoval domů. „Poslal nám jen fotografickou dokumentaci a bodovou tabulku, tak jak mu zákon ukládá,“ uvádí Sedlář. Jelena švýcarský nimrod ulovil v soukromé oboře nedaleko Velkého Meziříčí. „Ta patří v chovu siky japonského k těm nejkvalitnějším u nás,“ dodává myslivec.
Speciální krmivo
Přestože rekordní trofej jelena siky návštěvníci výstavy mohou obdivovat pouze z fotografie, dalších 46 medailových trofejí je k vidění přímo ve výstavním sále. „Tady u nás je velmi kvalitní zvěř. Je to především kvalitní výživou. Každý rok si podle naší vlastní receptury necháváme pro zvěř připravit devět vagonů speciálních granulí,“ říká Oldřich Sedlář.

Víte, že...
...na přelomu 19. a 20. století byl jelen sika jako nepůvodní zvěř chován v oborách na Plzeňsku? Kvůli poškozenému oplocení se dostal do volné přírody, kde zdomácněl.
Oldřich Sedlář

Přečtěte si
andys8
23. 3. 2017 • 16:54

De bil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.