Veverčí sirotci: Nejraději se choulí v dlaních! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Veverčí sirotci: Nejraději se choulí v dlaních!

Trojčátka přišla o hnízdo i mámu, pomáhají jim lidé.
Trojčátka přišla o hnízdo i mámu, pomáhají jim lidé. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Teplé dlaně ošetřovatele musely v záchranné stanici zvířat v Pavlově nyní nahradit rodinné hnízdo čerstvě narozených veverek. Prťata přišla o mámu při kácení stromů.

Původně byli sourozenci čtyři. Dvě rezavé samičky a dva černí kluci. Když však dřevorubci před pár dny porazili u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku strom, na kterém veverčí rodina měla hnízdo, jeden ze samečků se po pádu poranil natolik, že po pár hodinách uhynul. „Je to problém teď několika posledních dnů, kdy do konce března ještě lze kácet stromy,“ vysvětluje vedoucí stanice Zbyšek Karafiát.

„Lidé by si před poražením měli strom nejprve důkladně prohlédnout, zda tam v tomto období nesídlí veverky,“ zdůrazňuje. Sirotci odmítají pít mléko z injekční stříkačky. „Dáváme jim ho pouze na dětské piškoty, které okusují,“ popsal komplikace při udržení veverčat při životě.
Během chvíle v teplých dlaních chovatele usnou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.