Kilometrový kráter na Sibiři je rájem pro badatele: Brána do podsvětí?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kilometrový kráter na Sibiři je rájem pro badatele: Brána do podsvětí?!

Batagajka z leteckého pohledu.
Batagajka z leteckého pohledu. (Foto ara )

Obří kilometrový kráter Batagajka na Sibiři, který byl objeven v roce 1960 a pořád roste, děsí tamní jakutské obyvatele. Ti věří, že díra je vstupní bránou do podsvětí. Zato vědci a další badatelé jsou z propasti absolutně u vytržení.

Místním z vesnice Batagaj nedaleko Jakutska obří rokle nahání strach, nepřibližují se k ní. „Z podzemí se ozývají děsivé zvuky,“ tvrdí.

Podle odborníků ale za kráter nemohou žádné temné síly, ale odlesňování. Kvůli kácení stromů začala být zmrzlá půda vystavována přímému slunci. Paprsky prohřívaly zem, permafrost se začal rozmrazovat a drolit. Jeho vrstvy tak otevřely vědcům pohled do 200 tisíc let staré historie. Odhalené stěny kráteru by mohly lidstvu říct víc o změnách klimatu v minulosti a snad i budoucnu. V jeho jícnu se také našly dlouho pohřbené zvířecí ostatky, pozůstatky mamuta, 4400 let mrtvého koně i zkameněliny stromů.

Roste a roste
Batagajka zatím měří na délku kilometr a sahá do hloubky 86 metrů. Kráter ale velkou rychlostí roste. Během jednoho roku průměrně o deset metrů, v teplejších obdobích dokonce o 30 metrů! Nadšení vědců brzdí fakt, že rozšiřování kráteru povede k úniku velkého množství skleníkových plynů do atmosféry.

Víte, že...
...permafrost je půda v polárních oblastech, která ani v létě nerozmrzá? Její mocnost je od několika cm až po 1450 m a značně kolísá od místa k místu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.