George Bush v Praze: Mluvil česky a chválil nás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

George Bush v Praze: Mluvil česky a chválil nás

Bush v Praze - A ty jsi kterej?
Bush v Praze - A ty jsi kterej? (ČTK)

PRAHA – Jak probíhala návštěva nejmocnějšího muže světa, amerického prezidenta George Bushe, v Praze? Za jeden den toho stihl opravdu hodně – uvítání na Hradě, jednání s Václavem Klausem a Mirkem Topolánkem, slavnostní oběd, schůzka s Jiřím Paroubkem a kongres o demokracii.

Ve večerních hodinách pak z Ruzyně i s manželkou Laurou odlétl svým speciálem Air Force One a s osmisetčlenným doprovodem do Německa na summit nejbohatších zemí světa G8.

9.55 – odjezd na Hrad
Tady spal

I když Američané tají, kde George Bush a jeho žena Laura přenocovali, nejspíše to bylo v luxusním apartmá hotelu Hilton. Prezidentské apartmá má rozlohu 120 m² a skládá se z obývacího pokoje, ložnice a koupelny. Vedle je pokoj pro bodyguarda. Jedna noc v něm přijde na 34 000 korun. Američané si v hotelu zabrali dvě poslední patra. Přespalo zde všech 800 členů doprovodného týmu.

10.05 – příjezd na Hrad
Bush česky zvolal: Vojáci, nazdar!

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si zapálil fajfku, ministryně obrany Vlasta Parkanová jako by si prozpěvovala svůj nový hit o radaru a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra telefonoval, i když to bylo zakázané. Tak to včera vypadalo na nádvoří Pražského hradu pár minut před příjezdem prezidenta USA George Bushe a jeho manželky Laury.

Po 10. hodině se objevila kolona amerického prezidenta s cadillakem, z něhož vystoupil americký prezidentský pár. K hlavní bráně Hradu přispěchali vítat návštěvu prezident Klaus s manželkou a premiérem Topolánkem. Pak zazněla americká hymna, při níž Bush držel pravici na srdci, potom hymna česká. Při přehlídce Hradní stráže prezident USA překvapil. „Vojáci, nazdar!“ zahalekal téměř perfektní češtinou. „Zdar!“ zahřměli vojáci. Prezidentské páry pak odešly do útrob Hradu. Laura si s Livií Klausovou prohlédla hradní zahrady a Strahovský klášter, Klaus, Bush a Topolánek se pustili do jednání.

11.45 – tisková konference
Jsem fascinován charakterem Čechů

„Jsem fascinován charakterem českých lidí a jejich touhou po svobodě,“ řekl Bush po jednání s Klausem a Topolánkem. Slíbil také, že se zasadí o zrušení víz pro Čechy cestující do USA. „Přinášíte s našimi vojáky v Afghánistánu a Iráku stejné oběti jako oddíly dalších zemí a měli byste mít stejná práva, jakých užívají ony,“ řekl Bush. „Jsem velký advokát toho, aby byla vízová povinnost zrušena,“ dodal.

Americký prezident přišel na tiskovou konferenci po setkání s Klausem a Topolánkem velmi dobře naladěn. Na novináře několikrát spiklenecky zamrkal. Jejich pozornost si pak vysloužil v okamžiku, kdy se poškrábal na nose. Spouště fotoaparátů cvakaly tak mocně, že si toho všiml i Bush. Usmál se a znovu zamrkal.

Pak řekl, že zkusí přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého označil za svého dobrého přítele, že vybudování protiraketového štítu v ČR a Polsku není namířeno proti Rusku.

12.30 – oběd
Pro Zemanovu ženu zákaz neplatil

Slavnostního oběda na Hradě se zúčastnilo kolem stovky lidí, nechyběl exprezident Václav Havel, šéf ČSSD Jiří Paroubek, expremiér Miloš Zeman, americký velvyslanec Richard Graber s manželkou Alex či šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

A jak oběd probíhal? „Seděl jsem u stolu číslo 1 s prezidentskými páry, předsedou Sněmovny Vlčkem, velvyslancem USA v Česku Graberem s manželkou a s českým velvyslancem v USA Kolářem s manželkou. Byl to příjemný oběd,“ řekl deníku Aha! šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Oběd byl formální. Pozdravil jsem se s prezidenty Bushem i Klausem. Oba měli na začátku projev,“ dodal Jiří Paroubek. A viděl i Miloše Zemana? „Ano, přišel i se svojí ženou,“ svěřil se Paroubek, jehož žena Zuzana přitom na Hrad nemohla, prý z bezpečnostních důvodů! „Nechápu to, ale to je otázka na hradní protokol. Doufám, že to je jen kolosální neschopnost, a ne zlá vůle!“ rozčílil se šéf ČSSD.

Hosté také prezidentovi přinesli dárky. Například Paroubek věnoval paní Lauře zlatou brož s českým granátem a Bushovi zlatou sponu do kravaty, rovněž s českým granátem. Sobotka oběma prvním dámám přinesl jen kytici.

Na čem si hosté pochutnali?

  • Předkrm: Sýrová rolka s koňakovo-medovým přelivem.
  • Hlavní jídlo: Kachna pečená na kmíně, houskový a karlovarský knedlík, červené a bílé zelí.
  • Dezert: Limetko-mátová zmrzlina s ovocným salátem.
  • Nápoje: Česká a moravská vína.

14.00 – schůzka s Paroubkem
Na radaru se neshodneme!

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se sešel s Bushem v hotelu Hilton. Paroubek po schůzce řekl, že nic nezměnila na negativním postoji ČSSD k radaru. „Přátelství s americkým lidem to nesnižuje,“ dodal Paroubek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.