Jak se dělají párátka? Přivezou břízu a pak se řeže a seká | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak se dělají párátka? Přivezou břízu a pak se řeže a seká

1. Vše začíná poražením vzrostlé, asi pětadvacetileté břízy, a dovezením do družstva.
1. Vše začíná poražením vzrostlé, asi pětadvacetileté břízy, a dovezením do družstva. (Aha! – Martin Pekárek)

PROSEČ – Jak se vyrobí párátko? Mezi lidmi koluje humorná pověra: Vezme se jeden strom a soustruží se tak dlouho, dokud nezbude párátko. „Tak to skutečně není,“ říká s úsměvem Jaroslav Pospíšil z výrobního družstva invalidů Dipro.

Jak se vyrobí párátko? Mezi lidmi koluje humorná pověra: Vezme se jeden strom a soustruží se tak dlouho, dokud nezbude párátko. „Tak to skutečně není,“ říká s úsměvem Jaroslav Pospíšil z výrobního družstva invalidů Dipro. Tato firma z Proseče na Havlíčkobrodsku se výrobou párátek zabývá již od roku 1961, tedy více než čtyřicet let.

„Párátka jsou naše specialita. Jsme v podstatě jediní v republice, kteří produkují plochá párátka,“ tvrdí Jaroslav Pospíšil. Při výrobě se používá buď březové nebo dubové dřevo. „My častěji používáme břízu, výroba párátek z ní je snazší a také levnější,“ podotkl Pospíšil.

Bříza je totiž velmi nenáročná a vytrvalá rostlina. Lesníky je dokonce vnímána jako lesní plevel. Za 15 let může dorůst až 25 metrů. Buňky dřeva má vyplněny vzduchem, proto dobře hoří a nevlhne.

Historie párátka

Zubní párátka používali již staří Římané v prvním století našeho letopočtu. Mezi nejoblíbenější patřila párátka dřeva z aromatických stromů, které rostly na ostrově Chios v Egejském moři. Na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století se párátka dostala až do Francie a brzy se rozšířila, zejména ve vznešené společnosti. Každý si na hostiny nosil své vlastní párátko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.