Reorganizace policie, kvůli které málem padla vláda... Babiš: Vyhrálo Palermo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Reorganizace policie, kvůli které málem padla vláda... Babiš: Vyhrálo Palermo!

Babiš měl drsných slov plnou pusu.
Babiš měl drsných slov plnou pusu. (Foto Aha! – R. Klejch, M. Protivanský, ara)

Reorganizace policie – zaklínadlo, jehož významu málokdo rozumí. I tak se kvůli němu málem konal rozvod mezi koaličními partnery ANO a ČSSD. Teď je jasno. Poslanecká vyšetřovací komise se shodla, že za změnami v policii nebyly žádné skryté záměry. A tím naštvala Andreje Babiše (62, ANO)!

Babiš zažívá vůbec nepěkné období. Opozice ho griluje kvůli tajemství financování jeho dluhopisů. A včera mu sněmovní vyšetřovací komise hodila na hlavu teorii, na základě níž oslovoval voliče: tedy že reorganizace policie z pera policejního prezidenta Tomáše Tuhého (45) a pod patronátem ministra vnitra Milana Chovance (40, ČSSD) byl sprostý pokus, jak se zbavit posledního čestného policisty, šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty (45).

„Ze shromážděných materiálů nebylo prokázáno, že organizační změna byla provedena s cílem odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost útvarů nebo zabránit prověřování konkrétních věcí,“ řekl šéf sedmičlenné vyšetřovací komise a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (47, ODS).

Předvolební divadlo?
To, že reforma, při níž byly loni v srpnu protimafiánský (ÚOOZ) a protikorupční (ÚOKFK) útvar sloučeny do Národní centrály proti organizovanému zločinu, proběhla rychle a bez dostatečné konzultace, však mohlo dle Blažka přispět k různým teoriím. Babiš, který si řečmi o »lepším Česku bez politiků, kteří likvidují nezávislou policii« vyzdobil předvolební billboardy, proto včera zuřil.

Komise byla podle něho výsměch a šaškárna. „Pro mě je závěr vyšetřovací komise to, že české Palermo vyhrálo,“ čertil se a mezi obyvatele mafiánského městečka zařadil ODS, TOP 09 i ČSSD. Ta se prý měla bát, že Šlachta prošetří korupci jejích členů.

Lítala silná slova
„Před volbami posloužila (kauza, pozn. red.) jako náplň do Babišova mediálního hnojometu,“ nedal se poslanec a člen komise Richard Dolejš (46, ČSSD). „Konstrukce o spiknutí proti ÚOOZ, šířená ANO a médii patřícími Agrofertu (Babišově koncernu, pozn red.), se dnes na základě zprávy parlamentní vyšetřovací komise zhroutila jako domeček z karet,“ rýpnul si také šéf vlády Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) a dodal, že v komisi byli zástupci všech stran, včetně ANO.

Jaké je tedy skóre? Babiš bitvu s komisí a politickými nepřáteli prohrál. V krajských a senátních volbách, kde reorganizace obratně využil, však utržil lepší výsledek než ČSSD.

Výsledky šetření komise
*Neprokázalo se, že by reorganizace měla za cíl odstranit Šlachtu anebo paralyzovat vyšetřování konkrétních korupčních kauz.
*Veřejné vystupování Šlachty a jeho kolegy Jiřího Komárka, kteří atakovali policejního prezidenta Tuhého, lze považovat za neprofesionální.
*Tuhý a jeho tehdejší náměstek Zdeněk Laube ale podcenili přípravu reorganizace.
*Trestní oznámení míří na žalobce Petra Šeredu z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, druhé na vyšetřovatele z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Andreji, sorry jako
Na otazníky kolem svého majetku odpověděl před časem Babiš reportérům České televize: „Proč bych vám měl sdělovat všechny svoje příjmy? Sorry jako.“ A fráze, která baví hlavně internetové vtipálky (viz obrázky), byla na světě! I při včerejší debatě ve Sněmovně se k ní kolikrát Babišovi oponenti uchýlili. „Myslel jsem, že tu zprávu přijmeme a půjdeme od toho. Byl jsem naivní. Vždyť by stačilo prosté »Sorry jako«,“ rýpl si se zadostiučiněním ministr vnitra Chovanec. A nebyl sám. Babiše ironicky citovali i jinak staromódní a internetem často nepolíbení komunisté!



Přečtěte si
-bello-
4. 2. 2017 • 01:07

Babiši, sorry jako , ale kdyby Šlachta dostal pokyn k přešetření kauz "Babiš" , to by lítalo péří ! / a nejen "Čapí " /

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.