Záměna embryí na klinice v Brně: Popletli jména pacientek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záměna embryí na klinice v Brně: Popletli jména pacientek!

Na klinice popletli jména pacientek.
Na klinice popletli jména pacientek. (Foto ara)

Lajdácká chyba může za obří skandál v reprodukční klinice Reprofit v Brně. Dvěma párům ze zahraničí doktoři při umělém oplodnění vyměnili embrya. Odpověď na to, kde se stala chyba, už znají. Doktoři si spletli jména!

Toužili po miminku. Když se ale kvůli umělému oplodnění s důvěrou obrátili na lékaře, ti vše zfušovali! „Nejvíce pravděpodobné je, že za záměnou embryí stála shoda nebo podoba jmen,“ přiznal Matěj Stejskal ze společnosti FutureLife, která kliniku Reprofit vlastní. Mohlo tak jít o dvě ženy se stejným křestním jménem a podobným příjmením.

Jak to zjistili?

Klinika s oběma páry z EU v těchto dnech domlouvá řešení celé situace. Na vlastní chybu přišli sami lékaři, když údajně kontrolovali kvalitu. „Dodatečné zjištění by bylo možné, pokud by například nesouhlasil počet embryí uchovávaných v kryobance nebo byly nesrovnalosti v protokolech,“ řekl soudní znalec a specialista na asistovanou reprodukci Pavel Trávník. Je možné provést i genetickou analýzu plodové vody. Na chybu ale mohla klinika přijít i v případě, že by jedna z žen potratila. Rozbor DNA lze totiž udělat i u nedonošeného zárodku.

Kliniku prošetřují

Kliniku prošetřuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Inspektoři provedli šetření na místě a v návaznosti na výsledky kontroly Státní ústav pro kontrolu léčiv provádí domluvená opatření,“ řekla mluvčí Lucie Přinesdomová.

Suspendovali doktory!

„Je to ojedinělý případ a nic takového se už nemůže opakovat!“ To tvrdí Matěj Stejskal z brněnské kliniky, který sdělil, že doktoři mají velký malér. „Něšlo o systémovou chybu ale o lidské selhání. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni,“ řekl Stejskal.


Nahlásili pojistnou událost

České pojišťovny nemají s vyplácením pojistného plnění v takových případech zkušenosti. I tak klinika Reprofit celou věc nahlásila jako pojistnou událost. Donedávna byl strop dva miliony korun, teď je to ale jinak. „Když začal platit nový občanský zákoník, majitelé zdravotnických zařízení si uvědomili, že jsou podpojištění, a začali limity zvyšovat,“ řekl Václav Bálek, mluvčí pojišťovny Allianz s tím, že nyní jsou limity v rozmezí pět až dvacet milionů korun.

Lékaři mírní paniku!

Buďte bez obav, jde o výjimečnou událost! To vzkazují doktoři, věnující se asistované reprodukci. „Žádná klientek, která už má »od nás« miminko, se na nás zatím neobrátila. Když jsme dnes prováděli transfery embryí, klientky se mě ptaly, jak se proti záměně jistíme. Stačilo jim ale moje ujištění, že kontroly jsou důkladné,“ řekl ředitel kliniky IVF Zlín MUDr. David Rumpík. To potvrdil i vedoucí úseku asistované reprodukce a Andrlologického centra v Brně docent Igor Crha. „Určitě jde o jednu nešťastnou událost a myslím, že by se dělal zbytečný poplach. Nikdo k nám kvůli testům nevolal a myslím, že by se lidé neměli znepokojovat,“ řekl.


Je těhotná jen jedna?!

Chyba kliniky bude pro oba páry ještě složitější! Podle dvou důvěryhodných zdrojů je totiž těhotná jen jedna žena. Scénář, že by si obě ženy dítě po porodu vyměnily, je tak nereálný. „Takto intimní informace nemůžeme s ohledem na soukromí párů komentovat,“ řekl Matěj Stejskal. Právě potrat jednoho z embryí je jednou z možností, jak klinika mohla na jejich záměnu přijít. I v takovém případě se totiž u zárodku dá provést test DNA.

Obří skandál řeší i Nizozemsko!

Podobný průšvih řeší nyní také nizozemské zdravotnické zařízení v Utrechtu. U 26 žen totiž existuje pravděpodobnost, že při umělém oplodňování došlo k záměně spermatu.

Ženy tak mají strach, že otcem jejich dítěte může být někdo jiný, než očekávaly. Podle serveru CNN mělo v Univerzitním zdravotnickém centru dojít k záměnám v rozmezí od dubna 2015 do listopadu 2016. Tisíce klientů se tak mohou nechat zdarma otestovat.

Vyšetřovatelé stále ještě pracují, takže počet žen se může ještě navýšit. Zároveň vyšlo najevo, že některá zmražená embrya jsou také oplodněna nesprávnými spermiemi.

Všechny ženy už prý byly informovány. „Snažíme se být transparentní, jak je to jen možné,“ řekl pro CNN mluvčí Paul Geurts, podle něhož je pravděpodobnost záměny velmi malá. Přiznal však, že jestli existuje malá možnost, nelze ji úplně vyloučit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.